Način pripreme
Rastvorite kvasac u blago zarejanom svežem mleku zajedno sa šećerom i dve kašike brašna. Tako napravljenu retku kašicu ostavite da se aktivira na toplom 5-7 minuta.
Za to vreme prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u koje redom stavljate mast, kiselo mleko i narasli kvasac.
Zamesite testo i čim počne da se odvaja od zidova posude prebacite na nabrašnjenu površinu. Mesite dok ne prestane da vam se lepi po rukama i radnoj površini, posipajući po malo brašna, ali pazeći da ne postane tvrdo testo. Ono treba da je vazdušasto, meko i elastično. Oblikujte ga u loptu, namažite ga uljem i vratite u posudu uvijajući je čistom krpom. Tako ostavite da naraste jedan sat.
Spremite nadev za to vreme. Za njega umutite jaja (osim jednog žumanca) i pomešajte sa sirom (namrvljenim) i narendanim kačkavaljem. Ako sir nije mnogo slan, dodajte so po ukusu u nadev.
Naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Namažite obilno uljem svaki i razvijte u ne mnogo tanke kore. Preko svake rasporedite ravnomerno nadev i uvijte dva polučvrsta rolata.
Odsecite im krajeve i četiri parčeta stavite u centar posude za pečenje pokrivene papirom za pečenje (oko 23-24 cm, prečnik). Preostali deo rolata stavite oko parčića u centru blago ih uvrćući i sjedinite im krajeve u obliku prstena.
Ponovo ostavite da udvostruči svoju zapreminu 30-40 minuta na toplom i namažite žumancem, umućenim sa uljem i malo mleka. Ako vam ostane, prelijte odozgo.
Penjurliju pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, a poslednjih 10-15 minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni.
Ohladite na rešetki i servirajte sa šoljom jogurta.
Prijatno!