Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlija sa kvascem i kiselim mlekom

Penjurlija sa kvascem i kiselim mlekom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Penjurlija sa kvascem i kiselim mlekom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
17/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
7
"Da li vredi da ustanete ranije, da spremite vazdušastu penjurliju sa kvascem i kiselim mlekom - sigurno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za posipanje radne površine
  • kiselo mleko - 100 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • mast - 50 ml, istopljena
  • ulje - za mazanje
  • jaja - 3 komada
  • sir - 250 g
  • kačkavalj - 5 - 6 kašika, narendan
  • so - 1 kašika ili malo više
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u blago zarejanom svežem mleku zajedno sa šećerom i dve kašike brašna. Tako napravljenu retku kašicu ostavite da se aktivira na toplom 5-7 minuta.

Za to vreme prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u koje redom stavljate mast, kiselo mleko i narasli kvasac.

Zamesite testo i čim počne da se odvaja od zidova posude prebacite na nabrašnjenu površinu. Mesite dok ne prestane da vam se lepi po rukama i radnoj površini, posipajući po malo brašna, ali pazeći da ne postane tvrdo testo. Ono treba da je vazdušasto, meko i elastično. Oblikujte ga u loptu, namažite ga uljem i vratite u posudu uvijajući je čistom krpom. Tako ostavite da naraste jedan sat.

Spremite nadev za to vreme. Za njega umutite jaja (osim jednog žumanca) i pomešajte sa sirom (namrvljenim) i narendanim kačkavaljem. Ako sir nije mnogo slan, dodajte so po ukusu u nadev.

Naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Namažite obilno uljem svaki i razvijte u ne mnogo tanke kore. Preko svake rasporedite ravnomerno nadev i uvijte dva polučvrsta rolata.

Odsecite im krajeve i četiri parčeta stavite u centar posude za pečenje pokrivene papirom za pečenje (oko 23-24 cm, prečnik). Preostali deo rolata stavite oko parčića u centru blago ih uvrćući i sjedinite im krajeve u obliku prstena.

Ponovo ostavite da udvostruči svoju zapreminu 30-40 minuta na toplom i namažite žumancem, umućenim sa uljem i malo mleka. Ako vam ostane, prelijte odozgo.

Penjurliju pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, a poslednjih 10-15 minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni.

Ohladite na rešetki i servirajte sa šoljom jogurta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: