Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Sočiva»Sočivo na etiopski način (Misir wat)

Sočivo na etiopski način (Misir wat)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Sočivo na etiopski način (Misir wat)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
12/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Za konzumaciju sočiva na etiopski način Misir wat u Etiopiji koriste tanak hleb Inžer umesto pribora. Njime lome i grabe jelo iz tanjira, upravo zbog toga mora biti gusto."

Potrebni sastojci

  • crveno sočivo - 300 g
  • luk - 150 g (1 glavica)
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • kravlji maslac - 60 g
  • ulje - 1 supena kašika ili maslinovo ulje
  • berbere - 2 supene kašike (Etiopski kari u prahu)
  • lovorov list - 1 komad
  • paradajz - 200 g
  • koncentrat paradajza - 20 g
  • bujon od povrća - 600 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • korijander - sušeni listovi ili peršun
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi zagrejte maslac sa maslinovim uljem ili uljem. Na ulju propržite sitno naseckan ili samleven luk, beli luk i paradajz (5-6 minuta).

Dodajte etiopski kari berbere, lovorov list, oprano crveno sočivo, koncentrat paradajza, bujon, šećer i so. U principu na pakovanju sočiva piše da se ne stavlja so za vreme kuvanja, nego tek nakon što je sočivo gotovo.

Ja to nisam ispoštovala, nego sam pratila originalan recept gde piše da se posoli. naravno, nije bilo problema i sve se savršeno skuvalo.

Šerpu poklopite poklopcem i ostavite je blago odškrinutu.

Kuvajte 20-30 minuta na umerenoj vatri. Pratite uputstva na pakovanju, s obzirom na to da postoje vrste crvenog sočiva koje su gotove i za kraće vreme. Ako je potrebno, dolivajte vodu, ali imajte u vidu da jelo treba da postane gusto.

Za konzumaciju sočiva na etiopski način Misir wat u Etiopiji koriste tanak hleb umesto pribora. Njime lome i grabe jelo iz tanjira, upravo zbog toga jelo mora biti gusto. Ovaj etiopski hleb se naziva indžera (Injer).

Servirajte ovo ukusno sočivo čim bude gotovo. Pospite sušenim korijanderom ili peršunom.

* Specifičan ukus etiopskog sočiva dolazi od posebnog karija u prahu Berbere koji čini ukus bogatim i neodoljivim. Ukoliko ga nemate, možete sami da ga pomešate ili u krajnjem slučaju da koristite običan kari u prahu, ali ukus će se razlikovati od originalnog.

** Ovo sočivo sam skuvala za nijansu ređe od uobičajenog kako bismo ga jeli kašikama, s obzirom na to da nisam imala tradiconalni etiopski hleb. Ali definitivno sledeći put planiram i njega da napravim kako bi sve bilo u kompletu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: