Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni Kolač»Kolač sa orasima i čokoladnom glazurom

Kolač sa orasima i čokoladnom glazurom

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Kolač sa orasima i čokoladnom glazurom
Fotografije: Doni Niki
1 / 5
05/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Kolač sa orasima i čokoladnom glazurom - ili desert sa kojim ćemo pogrešiti danas"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 500 g (kofica)
  • šećer - 500 g (1 kofica od kiselog mleka)
  • mleveni orasi - 1/2 kofice od kiselog mleka
  • brašno - 1 kofica od kiselog mleka
  • prašak za pecivo - 10 g
  • ulje - 3 kašike
  • soda bikarbona - 1/4 kašičice
  • kakao - 4 kašike
  • esencija - pomorandža
  • Za glazuru
  • čokolada - 100 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • orašasti plodovi - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Kolač sa orasima i čokoladnom glazurom za slađi i lepši dan.

U odgovarajućoj posudi pomešati kiselo mleko i sodu i prašak za pecivo, nakon što se aktiviraju dodati šećer, ulje, brašno zajedno sa kakaom i esencijom.

Na kraju dodati mlevene orahe, dobro promešati smesu i sipati u pleh prečnika 22 cm (najbolje sa nelepljivim premazom), koji je prethodno nauljen i posut brašnom.

Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom ili na 170 stepeni bez ventilatora, oko 50 minuta, dok čačkalica kojom probate ne bude suva.

Za glazuru: Zagrejte čokoladu i sveže mleko u mikrotalasnoj dok se ne dobije homogena smesa. Kolač sa orasima prelije se tako dobijenim čokoladnim ganašom.

Po želji ukrasite orašastim plodovima, ja sam koristila pistaći.

Napomena: Ovo je kolač bez jaja i količina šećera je upravo tolika. Proporcije su tačne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: