Način pripreme
Kolač sa orasima i čokoladnom glazurom za slađi i lepši dan.
U odgovarajućoj posudi pomešati kiselo mleko i sodu i prašak za pecivo, nakon što se aktiviraju dodati šećer, ulje, brašno zajedno sa kakaom i esencijom.
Na kraju dodati mlevene orahe, dobro promešati smesu i sipati u pleh prečnika 22 cm (najbolje sa nelepljivim premazom), koji je prethodno nauljen i posut brašnom.
Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom ili na 170 stepeni bez ventilatora, oko 50 minuta, dok čačkalica kojom probate ne bude suva.
Za glazuru: Zagrejte čokoladu i sveže mleko u mikrotalasnoj dok se ne dobije homogena smesa. Kolač sa orasima prelije se tako dobijenim čokoladnim ganašom.
Po želji ukrasite orašastim plodovima, ja sam koristila pistaći.
Napomena: Ovo je kolač bez jaja i količina šećera je upravo tolika. Proporcije su tačne.