Način pripreme
Ova štrudla sa jabukama je savršen desert da impresionirate goste ili prosto da uživate uz jutarnju kafu. Brz i jednostavan, ovaj recept je savršen svaki put!
Ova štrudla je masna i slatka, sa noticom suvog grožđa i ruma. Gorke jabuke, smeđi šećer i cimet su upravo ono za čim žudite.
Ako volite deserte u kojima se koriste jabuke, treba da probate ovaj!
Pripremite jabuke. Jabuke naseckajte na kriškice i iscedite pola limuna na njih kako biste sprečili truljenje.
Skuvajte jabuke, cimet i smeđi i beli šećer. Istopite 2 supene kašike maslaca u velikom tiganju na srednje visokoj temperaturi. Dodajte naseckane jabuke, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli i kuvajte otprilike 5 minuta.
Za to vreme namočite zlatno suvo grožđe u rumu, nakon čega ih dodajte u krhke jabuke. Kuvajte 2 minute.
Dodajte kukuruzni skrob i pekan ili obične orahe. Kada jabuke počnu da odvajaju svoj sok, izgurajte ih sa strane u tiganju kako biste napravili malo udubljenje od jabukovog soka u sredini.
Dodajte kukuruzni skrob u ovo udubljenje i brzo izmešajte, dok se kukuruzni skrob ne istopi. Nakon toga izmešajte jabuke u njemu i na kraju naseckane pekan orahe.
Skuvajte i ohladite. Jabuke kuvajte još 3 minute ili dok se sok ne zgusti u glazuru. Ostavite sa strane da se ohladi.
Poređajte polovinu kora. Istopite ostali maslac i nakon toga stavite prvi list na pergamentni papir. Pospite ili namažite četkicom lagani sloj istopljenog maslaca na prvi list (otprilike 2 supene kašike) i zatim to ponovite sa ostalim listovima.
Dodajte nadev. Stavite 1/2 skuvanih jabuka sa šećerom i cimetom na donju trećinu (po dužini) poslednjeg lista. Uvijte kore na jabuke.
Savijte štrudlu sa jabukama. Stranice namažite maslacem i podvijte krajeve. Zatim ponovo namažite savijene stranice maslacem kako biste sprečili sasušivanje testa. Uvijte celo testo i stavite ga sa šavovima na dole.
Namažite maslacem i ponovite. Prebacite druge kore u tepsiju obloženu papirom za pečenje, nakon čega ponovo namažite svaki list maslacem. Ponovite ove korake kako biste sastavili drugu štrudlu.
Štrudle sa jabukama pecite na 180-200 stepeni 35 minuta. Servirajte tople i posute šećerom u prahu.
Ova štrudla sa jabukama može da se konzumira nakon obroka, uz kafu ili kao slatka užina. Evo nekoliko načina da je servirate.
Nakon večere: Ako uživate u ovim štrudlama posle večere, onda ih kombinujte sa jelima kao što su sočne svinjske šnicle u fritezi i dimljene pileće grudi.
Za doručak: Ove slatke štrudle sa jabukama dobro idu uz slana i pikantna jela kao što je hrskava slanina u fritezi, jaja Benedikt i jednostavna poširana jaja sa karamelizovanim lukom.
Uz kafu: Vruća kafa je toliko dobra uz ovu štrudlu. Ili probajte Pumpkin Spice Latte ili Iced Caramel Macchiato.
Garnirana sladoledom: Sladoled od vanile je klasičan toping za ovaj recept.
Štrudla sa jabukama sa finim korama je čudesna.