Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Suši»Futomaki sa lososom i avokadom

Futomaki sa lososom i avokadom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Futomaki sa lososom i avokadom
Fotografije: Maria Bojilova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Futomaki sa lososom i avokadom ili domaćom varijantnom sušija koji možemo servirati uz marinirani đumbir."

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g, za suši
  • krastavac - 1 mali, bez semenki
  • nori listovi - 4 komada
  • pirinčano sirće - 3 supene kašike /za pirinač/ + 3 supene kašike za umakanje prstiju
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • avokado - 1/2 komada, zreo
  • gari - 3 supene kašike, marinirani đumbir
  • vasabi - 1 kašičica /za utomaki/ + za serviranje
  • soja sos - 3 supene kašike /za serviranje/
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač za suši se pere dok voda ne bude bistra.

U posudu za kuvanje mleka se sipa 450 ml vode tako što se nakon ključanja dodaje oprani pirinač.

Kuva se 5 minuta, nakon čega se ringla isključuje i ostavlja se 10 minuta poklopljeno.

Pirinčano sirće, so i šećer se sipaju u malu kaserolu i zagrevaju se uz neprestano mešanje 3 minute na srednjoj vatri.

Kada je pirinač gotov, sipa se u posebnu posudu i zaliva se zagrejanim pirinčanim sirćetom, meša se i ostavlja se da se ohladi.

Limun se iscedi.

Avokado se oguli, secka na tanke ivice i zaliva se limunovim sokom.

Krastavac se opere, oguli i ljuštilicom za krompir nasecka na tanke trakice.

Losos se isecka na trake.

U mašinu za uvijanje sušija sa obe strane se stavlja pirinač. Prsti se umaču u vodu 3 supene kašike i pirinčanim sirćetom 3 supene kašike, pirinač je lepljiv.

Pomoću nastavka se uzduž prave dva kanala.

Jedna polovina u kanalu se premazuje vasabijem, odozgo se ređa avokado i losos.

U drugu polovinu u kanal se stavlja krastavac.

Dbe polovine se veoma dobro zatvaraju i pomoću klipa rolnica se stavlja na list Nori kora.

List se veoma dobro uvija oko rolata od pirinča, nakon čega se seče oštrim nožem na zalogaje. Nož kojim se seče rolat se premazuje pirinčanim sirćetom i vodom.

Servira se suši sa garijem (marinirani đumbir) i vasabijem.

U posudicu se sipa soja sos za umakanje zalogaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: