Način pripreme
Nakon što smo trešnje dobro oprali hladnom vodom, pažljivo odstranimo peteljke i koštice kako bi ostale što zdravije. Koristio sam uređaj za vađenje koštica, ali ako ga nemate, možete koristiti sigurnosnu iglu.
Očišćene trešnje stavimo u šerpu u kojoj ćemo kuvati slatko.
Dodajte im polovinu mahune vanile i prekrijte šećerom.
Sve ovo ostavimo da odstoji preko noći kako bi plodovi pustili sok.
Dodajte vodu i stavite lonac na umereno jaku vatru.
Na površini se stvara pena dok se šećer topi i slatko ključa.
Uklonimo ga uz pomoć rešetkaste kašike i pustimo da se kuva dok se sirup ne zgusne.
Na kraju kuvanja dodamo limontus.
Gotovo slatko punimo u čiste tegle, koje odmah zatvorimo poklopcima i prevrnemo ih.
Ostavimo tako dok se slatko od trešanja potpuno ne ohladi i onda odložimo za zimu.
Slatko od crvenih trešanja sa vanilom je gotovo.
Komentari