Način pripreme
Operite trešnje i očistite ih od drški i koštica. Koristite rukavice kada čistite trešnje, kako vam ne bi obojile ruke. Ako se to ipak desi, potopite ruke u posudu sa toplom vodom i rastvorenim limontusom i biće čiste.
U veliku emajliranu šerpu stavljajte u redovima trešnje i šećer, a završite slojem šećera. Ostavite trešnje preko noći u frižideru da puste sok.
U frižider stavite i tanjir na kome ćete probati gustinu slatka. Kada stavite šerpu na vatru i kada slatko počne da kuva, dodajte vanilu, promešajte i ostavite da se kuva na srednje jakoj vatri, dok kap koju sipate na ohlađeni tanjir ne teče.
Dodajte limunsku kiselinu, promešajte i ostavite da se kuva još minut-dva. Skinite sa vatre i lagano protresite posudu da se pena sakupi u sredini, a zatim je odstranite suvom rešetkastom kašikom.
Operite i osušite tegle za slatko. Sipajte slatko u suve tegle, zatvorite ih i okrenite poklopcem na dole, da se dobro zatvore.