Način pripreme
Sve pomorandže se operu četkom pod tekućom vodom. Dobro bi bilo ako su pomorandže BIO. Ukoliko nisu mnogo sveže, stavljaju se u odeljak u frižideru na sat vremena, nakon čega je njihova obrada veoma jednostavna.
Od ukupne količine pomorandži 2 komada se ostavljaju sa strane. Ostale pomorandže se ogule, tako što se koliko je to moguće uklanja i njihov beli omotač, ovo je lako, ukoliko su hladne i ljuštilicom za povrće.
Seku se na velike kocke.
Pomorandže koje su ostavljene sa strane se ogule, njihov mesasti deo se seče na kockice, a kore, nakon što im se odvoji beli deo, se iseku na sitne kockice, ovo se jednostavno vrši dugačkim i uskim oštrim nožićem.
Stavlja se svo voće i sok od limuna, sa i bez kore, u šerpu zajedno sa šećrom na umerenu ringlu. Uz periodično mešanje slatko se kuva 45 minuta.
Vreme se meri prema satu nakon što slatko provri. Skida se sa ringle i pasatorom se pasira da se dobije pire. Vraća se ponovo, samo da se krčka uz neprestano mešanje.
Vruće slatko se sipa u suve i vruće teglice, okreću se kako bi udubio poklopčić.
Ima dug rok trajanja, više od 2 godine uz pravilno čuvanje na hladnom i provetrenom mestu.
Prilikom pripreme slatkog od pomorandži ne dodaje se voda, a kuva se tačno 45 minuta, nakon što se slatko sipa u teglice, dosta se zgusne.
Obavezno je dodavanje kora od pomorandže, ne oseća se nikakva gorčina, a ostaje raskošna aroma i ukus sveže pomorandže.