Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Zečetina»Dinstani Zec»Dinstani zec sa pečurkama u vinskom sosu

Dinstani zec sa pečurkama u vinskom sosu

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Dinstani zec sa pečurkama u vinskom sosu
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
14/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Dinstani zec sa pečurkama u vinskom sosu možete poslužiti uz belo vino i omiljenu svežu salatu."

Potrebni sastojci

  • zec - ohlađen oko 1, 4 kg
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - nekoliko malih
  • ulje - 5 kašika.
  • so
  • zrna crnog bibera
  • lovorov list
  • peršun
  • SOS
  • maslac - 20 g
  • brašno - 2 kašike
  • belo vino - 1 šolja
  • bujon - 1 šolja
  • so
  • biber
  • pečurke - 300 g, koristio sam smrznute
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca sam isekao na porcije i meso ispržio na vrelom ulju do zlatne boje sa svake strane.

U šerpu sa mesom dodao sam krupno iseckan crni luk, celu sitnu šargarepu, crni biber u zrnu, lovorov list, so, peršun i zalio vodom toliko da prekrije proizvode.

Meso sam kuvao 30 minuta u ekspres loncu.

Zatim sam meso i šargarepu izvadio u pleh i procedio bujon. Deo sam iskoristio za sos, a ostatak sam ohladio, flaširao i zamrznuo za drugo jelo.

Kada skuvam meso i imam ostatak bujona od zeca, zamrznem ga tako da ga uvek imam pri ruci. Kada mi zatreba, stavim flašu u posudu sa toplom vodom i za pola sata imam ukusni bujon.

Sos sam pripremio tako što sam zagrejao maslac i u njemu pržio brašno dok ne promeni boju.

Zatim sam dodavao u tankom mlazu, mešajući stalno, šolju bujona i šolju belog vina.

U sos sam dodao pečurke i ostavio da se krčka nekoliko minuta.

Meso sam prelio vrelim sosom i stavio pleh sa zecom u zagrejanu rernu da se peče 20 minuta, dok ne porumeni.

Dinstani zec sa pečurkama u vinskom sosu možete poslužiti uz belo vino i omiljenu svežu salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: