Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Domaći sos za picu u teglama

Domaći sos za picu u teglama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Domaći sos za picu u teglama
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
12
"Ove zime ćete napraviti toliko pica sa ovim domaćim sosom za pice u teglama. Ako želite da napravite sos za picu za brzu potrošnju, na primer za 1-2 pice, smanjite količine proizvoda."

Potrebni sastojci

  • paradajz - 3, 5 kg
  • luk - 2 glavice
  • so - 2 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • origano
  • bosiljak
  • beli luk - 1 glavica
  • aleva paprika - 1 kašika, slatka ili ljuta
* merne jedinice

Način pripreme

Sameljite paradajz u mašini koja odvaja kore i semenke.

Ako nemate takvu mašinu, narendajte ga na rende, ali odvojite ljuske.

Narendajte 2 glavice luka na krupno.

Očistite i sitno iseckajte glavicu belog luka.

Zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite beli luk dok ne pusti aromu.

Dodajte paradajz i rendani luk i kuvajte oko sat vremena do željene gustine, povremeno mešajući.

Ponekad dodam nekoliko rendanih šargarepa. One će sosu dati dodatnu slatkoću i gustinu. Ali ovo je po želji.

Kada se sos smanji skoro na pola, dodajte so, šećer, ljutu ili slatku alevu papriku, origano i bosiljak.

Sos kuvajte još 5 minuta, pa ga rasporedite u tegle koje sterilišete 15 minuta od trenutka ključanja.

Možete napraviti pire od sosa ako želite, ja lično to ne pravim.

Od ove količine treba da dobijete oko 12 tegli kapaciteta 200 ml.

Ako želite da napravite sos za picu za brzu potrošnju, na primer za 1-2 pice, smanjite količine proizvoda.

Na primer:

paradajz - 400 g

luk - 1/2 glavice

so - 1 kašičica

šećer - 1 kašičica

beli luk -1-2 čena

maslinovo ulje - 2 kašike

origano

bosiljak

ljuta ili slatka aleva paprika

Način pripreme domaćeg sosa za picu u teglama je isti, ali će vreme kuvanja biti kraće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: