Način pripreme
Sameljite paradajz u mašini koja odvaja kore i semenke.
Ako nemate takvu mašinu, narendajte ga na rende, ali odvojite ljuske.
Narendajte 2 glavice luka na krupno.
Očistite i sitno iseckajte glavicu belog luka.
Zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite beli luk dok ne pusti aromu.
Dodajte paradajz i rendani luk i kuvajte oko sat vremena do željene gustine, povremeno mešajući.
Ponekad dodam nekoliko rendanih šargarepa. One će sosu dati dodatnu slatkoću i gustinu. Ali ovo je po želji.
Kada se sos smanji skoro na pola, dodajte so, šećer, ljutu ili slatku alevu papriku, origano i bosiljak.
Sos kuvajte još 5 minuta, pa ga rasporedite u tegle koje sterilišete 15 minuta od trenutka ključanja.
Možete napraviti pire od sosa ako želite, ja lično to ne pravim.
Od ove količine treba da dobijete oko 12 tegli kapaciteta 200 ml.
Ako želite da napravite sos za picu za brzu potrošnju, na primer za 1-2 pice, smanjite količine proizvoda.
Na primer:
paradajz - 400 g
luk - 1/2 glavice
so - 1 kašičica
šećer - 1 kašičica
beli luk -1-2 čena
maslinovo ulje - 2 kašike
origano
bosiljak
ljuta ili slatka aleva paprika
Način pripreme domaćeg sosa za picu u teglama je isti, ali će vreme kuvanja biti kraće.