Način pripreme
Ručno razvučene kore zahtevaju mekše testo bez jaja i masti.
Brašno prosejte, dodajte ulje, so i toliko vode da zamesite meko testo. Testo treba mesiti najmanje 15 minuta dok ne počne dobija šupljine.
Oblikujte lopticu, umotajte je krpom natopljenom vrućom vodom i dobro oceđenom. Ostavite da stoji na toplom mestu 1 sat.
Pravi se u onoliko vekni koliko će se kora razvući. Stavljaju se na sto prekriven čistim stolnjakom i ravnomerno povlače do ivica, obilazeći sto.
Kore poređati u nauljeni pleh i posuti (po dve ili svaku) orasima i cimetom. Složena baklava se reže vrelim nožem i prelije kipućim maslacem.
Peče se u jakoj rerni. Nakon što se ohladi, prelije se toplim šećernim sirupom, koji se priprema tako što se šećer i voda kuvaju 10 minuta na laganoj vatri.
Dodajte sok od limuna (ili sok i rendanu koru) i odmah sklonite sa ringle.
Umotajte baklavu u krpu i ostavite da odstoji preko noći da upije sirup.
Baklava sa ručno razvučenim korama je gotova.