Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa ručno razvučenim korama

Baklava sa ručno razvučenim korama

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
322101216102
Baklava sa ručno razvučenim korama1 / 2
20/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
14
"Domaće razvučene kore zaista prave najukusniju baklavu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • ulje - 1 kašika
  • sirće - 1 kašika
  • voda - mlaka
  • so - 1/2 kašičice
  • Za nadev
  • maslac - 2 šolje
  • orasi - 500 g zdrobljenih
  • cimet - 3 kašičice
  • Za sirup
  • šećer - 1250 g
  • voda - 1 l
  • sok od limuna - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Ručno razvučene kore zahtevaju mekše testo bez jaja i masti.

Brašno prosejte, dodajte ulje, so i toliko vode da zamesite meko testo. Testo treba mesiti najmanje 15 minuta dok ne počne dobija šupljine.

Oblikujte lopticu, umotajte je krpom natopljenom vrućom vodom i dobro oceđenom. Ostavite da stoji na toplom mestu 1 sat.

Pravi se u onoliko vekni koliko će se kora razvući. Stavljaju se na sto prekriven čistim stolnjakom i ravnomerno povlače do ivica, obilazeći sto.

Kore poređati u nauljeni pleh i posuti (po dve ili svaku) orasima i cimetom. Složena baklava se reže vrelim nožem i prelije kipućim maslacem.

Peče se u jakoj rerni. Nakon što se ohladi, prelije se toplim šećernim sirupom, koji se priprema tako što se šećer i voda kuvaju 10 minuta na laganoj vatri.

Dodajte sok od limuna (ili sok i rendanu koru) i odmah sklonite sa ringle.

Umotajte baklavu u krpu i ostavite da odstoji preko noći da upije sirup.

Baklava sa ručno razvučenim korama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: