Način pripreme
Prosejte brašno dva puta, u sredini oblikujte udubljenje i u njega dodajte vodu, so, maslinovo ulje i sirće, umesite meko, glatko i elastično testo.
Podelite testo na 15 loptica, pritiskajte ih dok se ne dobije mala pogača.
Svaku pogaču premažite s malo maslinovog ulja i rasporedite na pet gomilica po tri pogače na nabrašnjenoj radnoj površini. Krpom uvijte gomilice i ostavite da se testo odmori na 30 minuta.
Razvijte gomilice u finu i veliku koru (ukupno pet kora), obilno posipajući brašnom.
Svaku razvijenu koru namažite prethodno pomešanim izmrvljenim sirom, kiselim mlekom, jajima i istopljenim maslacem.
Uvijte koru u slab rolat i uvijajte stavljajući rolat u tepsiju podmazanu maslinovim uljem.
Tako oblikovanu pitu namažite maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok se ne dobije smeđa boja.
Nakon toga izvadite iz rerne, uvijenu pitu namažite kockicom maslaca i uvijte krpom na 10 minuta pre serviranja.
Troslojna razvijena i uvijena pita je veoma ukusna!
Komentari