Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Ručno razvijena baklava sarajlija

Ručno razvijena baklava sarajlija

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9882894k306
Ručno razvijena baklava sarajlija
Fotografije: Maria Simova
1 / 5
16/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
25
"Samo za majstore - možete li da pripremite toliko ukusnu, ručno razvijenu baklavu sarajliju"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 3 komada
  • so - 3 prstohvata
  • ulje - 1 šolja za kafu
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - za meko testo
  • orasi - 1 šolja, za posipanje
  • maslac - 150 g, za premazivanje
  • skrob - za razvijanje
  • sirup za baklavu
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi bar jedan sat. Zamesite meko testo od sastojaka za njega. Podelite testo na 15 jednakih lopti. Svaku loptu razvijte na koru prečnika tanjira i sakupite po 3 komada na jednu gomilu, između sipajte skrob (obilno).

Ponovo 5 gomilica razvijte na velike i tanke kore, prilikom razvijanja obilno pospite skrobom (nemojte ga štedeti). Svaku koru namažite rastopljenim maslacem (obilno) i isecite na dva dela.

Pospite dva dela sa malo oraha i svaki deo uvijte posebno na tanku oklagiju od kraja prema sredini listova. Uvijene lostove na oklagiji sakupite od kraja prema sredini da uvijete listove u oblik sarajlije.

Pažljivo izvadite list sa oklagije i poređajte po želji u pleh namazan maslacem. Tako uradite sa svih 5 kora, na kraju namažite uvijenu baklavu maslacem.

Stavite pleh u rernu i uključite na 150 stepeni, pecite više od sat vremena, zato što je ovoj baklavi potrebno više vremena da se suši u rerni. Nakon što dobije zlatnu boju isključite rernu, ali neka pleh ostane unutra da nastavi da se suši.

Skuvajte sirup, sjedinite dva sastojka i kuvajte 5 minuta nakon što provri. Prelijte baklavu sarajliju toplim sirupom, ravnomerno uz pomoć kutlače, uvijte aluminijumskom folijom i ostavite ne manje od 24 sata da upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: