Pripremanje savršenih pica, mekika i pogačica preporučljivo je od domaćeg testa. Međutim, domaćice-početnice se često palše mešenja, jer nisu sigurne u tačne mere namirnica.
Da biste umesili meko testo, koje se bukvalno topi među psrtima, nije potrebno da budete iskusni kuvari. Treba vam samo tačan recept i povod da prijatno iznenadite svoje bližnje.
Za pripremu mekog testa spremite 4 šolje brašna, 1 kašiku šećera, 4 kašike ulja ili rastopljenog maslaca, 1 jaje, 20 g. kvasca, 1/2 kašičice soli i 1 šolju svežeg mleka ili vode.
Brašno se proseje sa solju, a u deo malo ugrejanog mleka dodajte kvasac i šećer i promešajte, dok se kvasac potpuno ne rastvori. Ostavite na toplom da se aktivira.
Prebacite kvasac u duboku posudu, dodajte preostalo mleko ili vodu, jaje i masnoću. Počnite polako da dodajete brašno, najpre mešakući drvenom kašikom, a zatim završite mešenje rukom.
Nemojte stavljati brašno odjednom, već u delovima, da biste imali mogućnost da procenite mekoću testa i da li ima potrebe da se nešto dodaje.
Nemojte se ustručavati da dodate čak i malo više masnoće, jer upravo ona održava pripremljene mekike, pice ili pogačice mekšim duže vreme.
Komentari