Način pripreme
U dubokoj posudi razbijte jaja, dodajte ulje i vodu. Pomešajte prašak za pecivo sa sirćetom u posebnom tanjiru, dodajte i njega u smesu od jaja. Lepo mešajte dok se sastojci ne sjedine.
Počnite da mesite, po malo dodajte brašno, mesite što je više moguće - treba da dobijete ne mnogo meko testo koje se ne lepi. Možete dodavati po malo brašna dok ne prestane da se lepi po rukama (ali nemojte preterivati sa brašnom).
Gotovo testo podelite na 13 jednakih delova i oblikujte lopte. Poređajte ih na radnu površinu ili sto, pokrijte krpom i ostavite tako 1 sat. Za to vreme napravite sirup za baklavu.
Stavite šećer i vodu na vatru 30 minuta. Gotov sirup skinite i ostavite da se ohladi. Počnite sa razvlačenjem kora. Sipajte iznad i ispod oklagije skrob i počnite da razvijate koru tankom oklagijom. Treba da bude mnogo tanko razvučena kora.
Gotovu koru pospite orasima, uvijte lagano koru ponovo na oklagiju i sa dva kraja sjedinite ka sredini i izvadite oklagiju. Tako uradite i sa ostalim korama.
Gotove baklave poređajte u pleh, možete ih poređati pre nego što ih prelijete maslacem ili nakon što se ispeku - svejedno je, po vašoj želji.
Rastopite maslac sa 2 supene kašike ulja i prelijte ravnomerno baklave svuda.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 100 stepeni bez ventilatoroa.
Kad počnu da rumene, možete pojačati na 150 stepeni, pecite dok ne bude gotovo. Izvadite gotove baklave i prelijte oodmah hladnim sirupom. Ostavite da se ohlade.
Baklava sa razvučenim korama je odlična!