Način pripreme
Tikvice dobro operite i uklonite drške i vrhove.
Isečene su na debele kolutove.
Brašno od spelte je prethodno pomešano sa solju - 1/4 kašičice.
Svaki kolut se uvalja u speltino brašno i ređa na drvenu dasku.
Ostave se da odstoje 10 minuta, nakon čega se ponovo uvaljaju u speltino brašno.
Stavite ulje u tiganj koji se ne lepi i zagrejte ga.
Tikvice propržiti na zagrejanom ulju sa obe strane, ulje treba da bude do polovine tikvica. Tikvice se okreću sa obe strane dva puta da brašno ne bi naglo zagorelo.
Pošto pržene tikvice izvadite iz tiganja, poređajte ih na kuhinjski papir.
Za sos:
Mirođija se očisti, opere i sitno isecka.
Kozje kiselo mleko se stavlja u posudu.
Dodajte 1/4 kašičice soli, brašno od belog luka i seckanu mirođiju.
Veoma dobro se promeša.
Tikvice se serviraju sa sosom u posudi - ne preliva se preko tikvica da bi bile hrskave, a ne raskvašene i mekane pržene tikvice sa belim lukom i kozjim kiselim mlekom.