Način pripreme
Kompot od dženarike – način na koji ga je spremala moja baka.
Na velikoj vrućini, piće koje me najbolje rashlađuje je ovaj kompot od dženarika. Dobro ohlađen i bez ikakvog zaslađivača, spremala ga je baka za sebe, neka joj je duša u miru, a nama deci je uvek dodavala dovoljno šećera...
Dženarike je birala da budu kiselije, da bi kompot postao rezak, a kiselost na vrućini je posebno korisna, pomaže u hidrataciji organizma! Pametne i upućene, sa praktičnim znanjem bile su naše bake!
Danas ja volim ovaj kompot bez zaslađivača, a ponekad dodam med, ohladim i onda svi uživamo kod kuće.
Dženarike se peru i čiste od drški. Stavite ih u duboku šerpu, po želji dodajte list rozetle, prelijte vodom i kuvajte na srednjoj vatri na šporetu, oko 10/15 minuta.
Gotov kompot se malo ohladi, doda se med, promeša da se istopi, a zatim ostavi da se potpuno ohladi.
Dobro ohlađen - poslužite u čašama!