Način pripreme
Brašno se pomeša sa šećerom i solju. Umesite ga u mrvice sa maslacem isečenim na komade.
Doda se razmućeno jaje i 1-2 kašike hladne vode i brzo se umesi testo sa maslacem koje se ostavi da odstoji 20-30 minuta u frižideru.
Zatim se razvije oklagijom u koru i raširi u maslacem premazan pleh ili kalup za torte, formirajući ivicu visine 2-3 cm duž stranica.
Dva žumanca umutite u krem sa šećerom u prahu i omekšalim maslacem. Dodajte sok od dva grejpfruta i malo rendane kore i dobro promešajte.
Na kraju se dodaju belanca umućena u gust sneg. Nadev se prelije preko testa u kalupu za torte i kolač se peče oko 25 minuta u umereno zagrejanoj rerni.
Za to vreme, grejpfrut za dekoraciju se oljušti i podeli na kriške.
Komadi se ređaju na vrh pite tek izvađene iz rerne. Ostavite pitu da se ohladi i stavite u frižider na nekoliko sati.
Pita sa grejpfrutom je gotova.