Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Integralna pogača posipana semenkama

Integralna pogača posipana semenkama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Integralna pogača posipana semenkama
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Ukusna i mekana integralna pogača, pogodna za svaku priliku ​"

Potrebni sastojci

  • brašno - 4 1/2 šolje, Koristio sam mešavinu belog i integralnog
  • voda - 250 ml
  • kvasac - 7 g suvi
  • jaja - 2 komada, jedno žumance za mazanje
  • kiselo mleko - 3 kašike, pune
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 50 g za oblikovanje
  • seme - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i šećer.

Prosejte dve vrste brašna i dodajte im so.

Izmešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte ostale sastojke za testo (mešavina kvasca, ulje, 1 celo jaje + belance od drugog i kiselo mleko). Žumance drugog jajeta ostavite za premazivanje pogače.

Umesite meko i elastično testo koje se ne lepi.

Stavite testo u posudu i pokrijte folijom ili krpom i ostavite da narasta 1 sat dok se ne udvostruči.

Za dizanje testa koristila sam posudu sa poklopcem. U njoj je vreme dizanja kraće.

Rastopite maslac i ostavite da se ohladi.

Tepsiju prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje.

Gotovo integralno testo malo premesiti na pobrašnjenoj podlozi i podeliti na tri dela.

Dva dela razvijte u pravougaonike veličine približno 40/20 cm.

Jedan pravougaonik premažite mekim maslacem i na njega stavite drugi. Premažite ga i uljem.

Sekačem za picu napravite proreze na obe strane dugačke strane razvijenog testa, a zatim ih upletite.

Ako želite, možete dodati izmrvljeni sir pre oblikovanja.

Sakupite dva kraja dobijenog rolata da formirate krug i stavite ga u tepsiju.

Od preostalog testa formirati 8 malih loptica i jednu veliku.

Stavite veliku kuglu testa u sredinu tepsije, a male poređajte oko nje.

Pokrijte tepsiju krpom i ostavite da pogača naraste još 30 minuta.

Dok pogača narasta, uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Zatim umutiti rezervisano žumance sa 1 kašikom vode i namazati na pogaču.

Po želji posuti semenkama.

Stavite pogaču da se peče u zagrejanoj rerni 35-40 minuta.

Nakon pečenja, izvadite integralnu pogaču iz tepsije, uklonite papir i ohladite na rešetki.

Ukusna i mekana pogača od integralnog brašna, pogodna za svaku priliku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: