Način pripreme
Zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i šećer.
Prosejte dve vrste brašna i dodajte im so.
Izmešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte ostale sastojke za testo (mešavina kvasca, ulje, 1 celo jaje + belance od drugog i kiselo mleko). Žumance drugog jajeta ostavite za premazivanje pogače.
Umesite meko i elastično testo koje se ne lepi.
Stavite testo u posudu i pokrijte folijom ili krpom i ostavite da narasta 1 sat dok se ne udvostruči.
Za dizanje testa koristila sam posudu sa poklopcem. U njoj je vreme dizanja kraće.
Rastopite maslac i ostavite da se ohladi.
Tepsiju prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje.
Gotovo integralno testo malo premesiti na pobrašnjenoj podlozi i podeliti na tri dela.
Dva dela razvijte u pravougaonike veličine približno 40/20 cm.
Jedan pravougaonik premažite mekim maslacem i na njega stavite drugi. Premažite ga i uljem.
Sekačem za picu napravite proreze na obe strane dugačke strane razvijenog testa, a zatim ih upletite.
Ako želite, možete dodati izmrvljeni sir pre oblikovanja.
Sakupite dva kraja dobijenog rolata da formirate krug i stavite ga u tepsiju.
Od preostalog testa formirati 8 malih loptica i jednu veliku.
Stavite veliku kuglu testa u sredinu tepsije, a male poređajte oko nje.
Pokrijte tepsiju krpom i ostavite da pogača naraste još 30 minuta.
Dok pogača narasta, uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Zatim umutiti rezervisano žumance sa 1 kašikom vode i namazati na pogaču.
Po želji posuti semenkama.
Stavite pogaču da se peče u zagrejanoj rerni 35-40 minuta.
Nakon pečenja, izvadite integralnu pogaču iz tepsije, uklonite papir i ohladite na rešetki.
Ukusna i mekana pogača od integralnog brašna, pogodna za svaku priliku.