Način pripreme
Prvi korak je razdvajanje jaja na belanca i žumanca. Zatim meki maslac isecite na kockice i stavite u duboku posudu pogodnu za mikser. U to dodamo 2 šolješećera, ja stavim fini kristal, ali je još bolje ako je u prahu.
Počela sam da mutim mikserom. Mutite dugo dok se šećer ne rastopi, iako se meni lično sviđa kako se oseća. Zatim stavimo paket vanile i prosejanog kakaoa. Ponovo dobro umutite. Zatim u ovu mešavinu dodajte jedno po jedno žumance.
Posle svakog dobro umutite. Odvojimo 2/3 ove mešavine. Ovo će biti krem između kora. U preostalu 1/3 dodajte mlevene orahe i promešajte kašikom ili lopaticom.
Zatim umutite belanca u penu. Ne treba da bude veoma čvrst sneg. Dodati ostatak šećera u delovima i umutiti. Zatim belanca idu u mešavinu sa orasima, mešamo ponovo i pažljivo kašikom da zadržimo vazduh.
Ovu smesu podelim u tri jednake posude.
Obložam papirom za pečenje kalup za torte sa pokretnim prstenom prečnika 24 cm. Papir namazati uljem i sipati prvu posudu. Dobro raspoređujemo prema obliku. Peći na 170 stepeni u zagrejanoj rerni 12-15 minuta. Ne treba koru previše peći, jer onda postaje lomljiva.
Stavite prvu koru sa orasima na tanjir za tortu i obilno premažite kremom. Tako i sa sve tri kore. Na treći sloj Garaš torte sipajte pripremljen ganaš od 200 ml tečne pavlake zagrejane do ključanja i 200 grama bogate crne čokolade otopljene u njoj. Ovde dodajem i liker.
Čokoladna torta se svuda lepo premaže. Ja lično ne volim pistaći i nisam ga ukrasila kao original, već sam ga ukrasila mlevenim orasima. Zadovoljna sam rezultatom! Sad sam je pustila da se stegne!
A vi možete hrabro da napravite moju jednostavnu Garaš tortu!