Način pripreme
Od navedenih proizvoda umesite testo tako što ćete prvo rastvoriti med i kvasac u malo zagrejanog svežeg mleka. Promešajte i ostavite posudu pokrivenu da se aktivira kvasac.
Prosejte brašno u drugu činiju i dodajte so. Promešajte i formirajte udubljenje u njemu.
U brašno dodajte mešavinu kvasca, malo razmućeno jaje i ulje i zamesite meko testo.
Na kraju dodajte meki maslac i mesite dok se ne upije.
Stavite testo u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Testo treba da odstoji 30-40 minuta dok se ne udvostruči.
U međuvremenu pripremite fil tako što ćete 2 srednje jabuke iseći na male komade. Jabuke nisam ljuštila.
U tepsiju stavite seckane jabuke, pospite sa nekoliko kašika šećera, kašikom, dve vode i 2 kašike tamnog ruma.
Na srednjoj vatri kuvajte fil nekoliko minuta, mešajući, dok jabuke malo ne omekšaju i ne počnu da se karamelizuju.
Zatim dodajte cimet i suvi đumbir.
Promešajte da se ukusi spoje i ostavite da se fil ohladi.
Kada se testo udvostruči, razvijte ga oklagijom ga na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine 0, 5 cm.
Pospite ravnomerno filom i urolajte.
Uštinite kraj rolata da se ne odmota tokom pečenja.
Rolat oštrim nožem ili špatulom isecite na komade širine 3-4 cm.
Pleh obložiti papirom za pečenje i poređati rolnice na udaljenosti jednu od druge.
Najbolje bi bilo da koristite pleh za rernu da se ne lepe jedna za drugu prilikom pečenja.
Pokrijte pleh folijom ili krpom i ostavite da se rolnice dižu najmanje 20 minuta.
Zatim ih pažljivo premažite četkom umočenom u sveže mleko i pospite smeđim šećerom. Po želji možete staviti orah u sredinu svake rolnice.
Pleh sa rolnicama od jabuka stavite u zagrejanu rernu na 170 sepeni i pecite 20 minuta, dok ne porumene.