Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Sacivi sa piletinom

Sacivi sa piletinom

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
5081692k
Sacivi sa piletinom
Fotografije: Juliya
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
8
"Sacivi sa piletinom - neodoljivo remek-delo gruzijske kuhinje."

Potrebni sastojci

  • piletina - oko 1, 5 kg
  • luk - 3 glavice
  • beli luk - 4 čena
  • lovorov list - 2 komada
  • vinsko sirće - 2 kašike
  • orasi - 500 g
  • hmeli suneli - 4 kašičice
  • korijander - 3 kašičice, mleven
  • karanfilić - 1/4 kašičice. tlo
  • cimet - 1/4 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite pile, stavite ga u veliki lonac, prelijte hladnom vodom, dodajte lovorov list i 1 luk.

Kuvajte na jakoj vatri, posle ključanja skinite penu i ostavite da se kuva na umerenoj vatri 1 sat.

Uklonite pile i stavite ga na lim za pečenje.

Pospite piletinu solju i pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 30-40 minuta dok ne porumeni.

Za sos od oraha orahe sameljite u mašini za mlevenje mesa ili uzmite već mlevene orahe.

Preostali luk sitno iseckajte, sipajte u tiganj, dodajte 1-2 kutlače bujona i kuvajte dok luk ne bude providan.

U posudu blendera stavite polovinu mlevenih oraha, crni luk, začine i kutlaču bujona, izmiksajte i sipajte u veliki lonac. Preostale orahe izgnječite sa delom bujona i sipajte u šerpu.

Dodajte bujon dok se ne postigne željena konzistencija i mešajte. Sos ne bi trebalo da bude gust. Imajte na umu da će se sos zgusnuti kada se ohladi.

Piletinu isecite na komade i dodajte u sos.

Stavite lonac na šporet i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući.

Sačekajte da provri i odmah sklonite sa vatre.

Dozvolite Saciviju da se ohladi i poslužite ovo remek-delo gruzijske kuhinje.

Sacivi sa piletinom je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: