Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Vitaminska salata»Veganska salata sa keljom

Veganska salata sa keljom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Veganska salata sa keljom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Kelj nije kao ostalo lisnato povrće i ne smekšava se kada je začinjen. Bilo bi dobro čak i da odstoji malo da još više omekša u ovoj veganskoj salati od kelja"

Potrebni sastojci

  • kelj - 200 g
  • šargarepa - 100 g
  • crvena paprika - 100 g (slatka paprika)
  • suvo grožđe - oko 30 g (zlatno)
  • bademi - 25 g
  • seme bundeve - 25 g ili po ukusu
  • humus - 150 g
  • soja sos - 30 ml
  • limun - oko 40 ml sveže ceđenog soka
  • maslinovo ulje - 35 ml
  • voda - 30 ml
  • so - 1 prstohvat
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Listove kelja operite, uklonite žile i isecite. Pospite sa malo soli i maslinovog ulja i masirajte prstima dok kelj ne bude mekši.

Očistite i naseckajte šargarepu i crvenu papriku.

U posudu stavite humus, vodu, soja sos, maslinovo ulje i sok od limuna. Mutite dok ne dobijete glatki sos koji će poslužiti kao preliv. Ako je humus veoma gust, možete dodati manje ili razblažiti dresing sa više soka od limuna, vode i maslinovog ulja.

Pomešajte kelj sa šargarepom, paprikom, suvim grožđem, bademima, semenkama bundeve i prelivom. Dobro promešati.

Podeliti u dve posude za salatu i posuti susamom, sa još badema, suvog grožđa i semenki bundeve.

Dobra stvar ove salate od kelja, osim što je veoma ukusna i zdrava, je i to što se može poslužiti i izvesno vreme nakon pripreme.

To je zato što kelj nije kao ostalo lisnato povrće i ne omekšava nakon što je aromatizovan.

Bilo bi dobro čak i da odstoji malo da još više omekša u ovoj veganskoj salati od kelja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: