Način pripreme
Oprani pirinač preliti sa 300 ml vode ili bujona. Posolite po ukusu i kuvajte na tihoj vatri bez poklopca 17 minuta bez mešanja.
Zatim ga sklonite sa vatre i umotajte u krpu. Pustite da se malo ohladi.
Pileće grudi propržite u tiganju na malo ulja dok ne budu potpuno kuvana, pa ih isecite na male komade.
Pečurke prepolovite i propržite na istoj masnoći na kojoj ste pržili meso.
Masline isecite na kolutove, a krastavce na male trakice.
Cveklu iseći na 4 tanke kriške.
Da sastavite predjelo:
Uzmite prsten prečnika 15 cm i stavite ga na tanjir u kome ćete služiti predjelo.
Prvo stavite sloj pirinča, dobro pritisnite. Stavite krišku cvekle na vrh i lagano pritisnite. Sledeći sloj su kiseli krastavci i masline. Na vrh stavite tanak sloj majoneza i poslednji sloj je opet pirinač.
Skinite obruč i ukrasite predjelo od pirinča pečurkama i preostalim krastavcima i maslinama po izboru.
Dodatno možete ukrasiti čeri paradajzom i majonezom.
Na kraju pospite predjelo zelenim začinima. Posipao sam mirođijom.
Prijatno i vama i vašim gostima uz ovo predjelo od pilećih grudi sa pirinčem i povrćem za omiljene goste.