Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za picu»Roze sos za picu, testeninu i pečeno meso

Roze sos za picu, testeninu i pečeno meso

ZoriZori
Guru
8932865k
Roze sos za picu, testeninu i pečeno meso
Fotografije: Zori
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
6
"Danas je klasični roze sos osnova mnogih drugih soseva i umaka i često se koristi kao sos za testeninu, za aromatiziranje pica, hamburgera, pomfrita, čipsa, salata i kao sos za pečeno meso, ribe ili morske plodove."

Potrebni sastojci

  • majonez - 200 g, mlečni
  • paradajz pire - 4 kašike
  • senf - 1 kašičica
  • jabukovo sirće - 1 kašičica
  • so
  • biber - po ukusu
  • bosiljak - 1 prstohvat, osušen
  • beli luk - 1 mali čen
  • limun - sok od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Klasični roze sos, takođe poznat kao Sauce rose, je kremasti, blago kiseli sos koji se obično koristi u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Obično se pravi kombinovanjem paradajz sosa sa mlečnim majonezom i najčešće uključuje dodatne sastojke kao što su senf, beli luk, luk i začinsko bilje.

Veruje se da se prvi put pojavio u Francuskoj sredinom 20. veka, ali se popularnost sosa brzo proširila ne samo širom Francuske, već i na druge delove sveta, uključujući Italiju, Sjedinjene Države, pa čak i Južnu Afriku.

Danas je klasični roze sos osnova mnogih drugih sosevai umaka i često se koristi kao sos za testenine, za aromatiziranje pica, hamburgera, pomfrita, čipsa, salata i kao sos za pečeno meso, ribu ili morske plodove.

Evo kako da ga brzo i jednostavno pripremite kod kuće:

Izgnječi se čen belog luka, doda se sok od pola limuna, so, biber, suvi bosiljak, po kašičica senfa i jabukovog sirćeta, 200 g domaćeg mlečnog majoneza sa belim lukom i paradajz pire.

Svi sastojci se pomešaju i gotov roze sos se servira ohlađen u tanjiru ili maloj posudi.

Prijatno!

Ideja: da bi sos bio lakši, možete dodati 2-3 kašike ceđenog ili ovčijeg kiselog mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: