Način pripreme
Klasični roze sos, takođe poznat kao Sauce rose, je kremasti, blago kiseli sos koji se obično koristi u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Obično se pravi kombinovanjem paradajz sosa sa mlečnim majonezom i najčešće uključuje dodatne sastojke kao što su senf, beli luk, luk i začinsko bilje.
Veruje se da se prvi put pojavio u Francuskoj sredinom 20. veka, ali se popularnost sosa brzo proširila ne samo širom Francuske, već i na druge delove sveta, uključujući Italiju, Sjedinjene Države, pa čak i Južnu Afriku.
Danas je klasični roze sos osnova mnogih drugih sosevai umaka i često se koristi kao sos za testenine, za aromatiziranje pica, hamburgera, pomfrita, čipsa, salata i kao sos za pečeno meso, ribu ili morske plodove.
Evo kako da ga brzo i jednostavno pripremite kod kuće:
Izgnječi se čen belog luka, doda se sok od pola limuna, so, biber, suvi bosiljak, po kašičica senfa i jabukovog sirćeta, 200 g domaćeg mlečnog majoneza sa belim lukom i paradajz pire.
Svi sastojci se pomešaju i gotov roze sos se servira ohlađen u tanjiru ili maloj posudi.
Prijatno!
Ideja: da bi sos bio lakši, možete dodati 2-3 kašike ceđenog ili ovčijeg kiselog mleka.