Način pripreme
U šerpu sipajte hladnu vodu i dodajte veoma dobro opran pirinač. Stavite na ringlu i kuvajte dok pirinač ne bude gotov.
Dok se pirinač kuva napravite sos. Razredite brašno sa 300-400 ml hladne vode tako da nema grudvica. U tiganj sipajte ulje i dodajte sitno naseckan luk, pečurke i šargarepu izrendanu na krupno rende, pržite dok povrće ne omekša.
Dodajte sok od paradajza i kuvajte dok ne ostane na masti. Nakon čega dodajte brašno razređeno u vodi i kuvajte uz neprestano mešanje dok ne uzavri. Posolite i pospite biberom po ukusu, dodajte bosiljak, izmešajte i skinite sos sa ringle.
U posudu stavite mleveno meso i dodajte sitno naseckani luk, izrendani čen belog luka, jaje, crni biber po ukusu, sitno naseckani peršun i proceđeni i ohlađeni pirinač, mesite dok se ne dobije homogenizovana smesa.
Na dno tepsije ravnomerno sipajte 3-4 supene kašike sosa. Mokrim rukama oblikjte 9 komada ćufti, poređajte ih jednu do druge u tepsiju dimenzija 20x20 cm.
Zalijte odozgo ćufte paradajz sosom i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, pecite otprilike 45 minuta.