Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Ćufte sa pirinčem u rerni sa sosom

Ćufte sa pirinčem u rerni sa sosom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k332
Ćufte sa pirinčem u rerni sa sosom
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
03/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Pravimo više ćuftica sa pirinčem i sosom, da ima za sve"

Potrebni sastojci

  • za ćufte
  • mleveno meso - 500 g
  • pirinač - 150 g, skuvan
  • luk - 1 glavica
  • jaja - 1 komad
  • beli luk - 1 čen
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - 5 - 6 strukova
  • za sos
  • ulje - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica
  • šargarepe - 1 komad
  • pečurke - 4 - 5 komada
  • sok od paradajza - 1 tegla (370 ml)
  • brašno - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • bosiljak - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sipajte hladnu vodu i dodajte veoma dobro opran pirinač. Stavite na ringlu i kuvajte dok pirinač ne bude gotov.

Dok se pirinač kuva napravite sos. Razredite brašno sa 300-400 ml hladne vode tako da nema grudvica. U tiganj sipajte ulje i dodajte sitno naseckan luk, pečurke i šargarepu izrendanu na krupno rende, pržite dok povrće ne omekša.

Dodajte sok od paradajza i kuvajte dok ne ostane na masti. Nakon čega dodajte brašno razređeno u vodi i kuvajte uz neprestano mešanje dok ne uzavri. Posolite i pospite biberom po ukusu, dodajte bosiljak, izmešajte i skinite sos sa ringle.

U posudu stavite mleveno meso i dodajte sitno naseckani luk, izrendani čen belog luka, jaje, crni biber po ukusu, sitno naseckani peršun i proceđeni i ohlađeni pirinač, mesite dok se ne dobije homogenizovana smesa.

Na dno tepsije ravnomerno sipajte 3-4 supene kašike sosa. Mokrim rukama oblikjte 9 komada ćufti, poređajte ih jednu do druge u tepsiju dimenzija 20x20 cm.

Zalijte odozgo ćufte paradajz sosom i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, pecite otprilike 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: