Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Grčka baklava po starom receptu

Grčka baklava po starom receptu

SashkaSashka
Početnik
521
Grčka baklava po starom receptu2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ukusna grčka baklava je sočna, sa bogatim punjenjem i topi se u ustima"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 2 pakovanja
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 2 kašike
  • brašno - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 pakovanje (10 g)
  • vanila - 1 prah (0, 2 g)
  • Za sirup
  • voda - 1 l
  • šećer - 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje i nastavite da mutite. Zatim dodamo brašno i ponovo umutimo mikserom, zatim orahe i mutimo. Na kraju dodati vanilu i prašak za pecivo i umutiti dok se ne dobije homogena smesa.

Zatim pripremamo kore. Vadimo dve od njih i premazujemo ih gotovom smesom. Umotamo ih po dužini ili po širini, u zavisnosti koji pleh ćemo koristiti. Pleh smo prethodno premazali uljem. To radimo dok se smesa ne potroši. Peći na 180 stepeni u zagrejanoj rerni. Pecite dok kore ne porumene.

Potreban nam je lonac za sirup. U njega stavljamo vodu i šećer. Stavimo na šporet da provri i da se istopi šećer.

Važno je reći da za polivanje jedno mora biti toplo, a drugo hladno. Na primer, ostavim baklavu da se ohladi.

Nakon prelivanja, ostavite grčku baklavu da odstoji najmanje jedan dan.

Služimo uz kafu ili čaj po vašem ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: