Način pripreme
Stavite paprike na rešetku u pleh.
Pecite paprike 20 minuta na 220 stepeni u rerni sa ventilatorom, okrećući ih nekoliko puta da se ispeku sa svih strana, zatim ih oljuštite i uklonite drške i semenke.
Paradajz se opere, očisti od stabljike i iseče na kockice.
Krastavci se operu i oljušte na trake, pa seku na kockice.
Luk se očisti od ljuske, opere i iseče na sitne komade. U posebnom tanjiru utrljajte sa 3 prstohvata soli dok ne pusti sok.
Stavite seckano povrće u veliku posudu.
Za preliv:
U posebnu posudu stavite sirće i so.
Dobro umutiti uz postepeno dodavanje ulja dok se ne dobije gust sos.
Prelijte preliv preko povrća u posudi.
Četiri grančice peršuna se operu, sitno iseckaju i dodaju povrću.
Dobro promešajte, a zatim podelite u četiri tanjira za serviranje.
Svaki deo praznične salate pospite rendanim kozjim sirom.
Na šopsku salatu stavljaju se maslina, grančica peršuna i ljuta paprika.