Način pripreme
Prvo operite i osušite patku. Natrljajte je solju i biberom iznutra i spolja, ostavite na stranu.
Počnite sa pripremom nadeva za sarme. Iznutrice patke skuvajte, ohladite i sitno iseckajte. Propržite luk i šargarepu, dodajte kuvane iznutrice, mleveno meso i dodajte vodu. Nakon što ostane na masti, dodajte pirinač i ponovo dodajte vodu.
Posle 10 minuta nadev je gotov. Sklonite sa ringle i začinite solju, biberom i alevom paprikom, čubrom, dodajte natopljeno i sitno iseckano suvo grožđe i brusnice.
Počnite da savijate sarme od kiselog kupusa tako što ćete meriti njihovu veličinu i preporučljivo je da budu manje.
Unutrašnjost patke napunite sarmicama, a ostatak rasporedite oko patke u glinenu posudu,
Prelijte uljem i dodajte sok od kupusa, punjenu patku prekrijte listovima kupusa za veću mekoću mesa.
Punjenu patku sa sarmama od kupusa pecite u rerni oko 2 sata, skidajući na kraju listove sa patke da dobije koricu.