Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Đevreci za koledare

Đevreci za koledare

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
327931k
Đevreci za koledare3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
16
"Đevreci za koledare su gotovi, a sada čekamo da nam se jave za zdravlje i blagostanje."

Potrebni sastojci

  • voda - 450 ml, mlaka
  • sveži kvasac - 1 kocka (40 g)
  • kiselo mleko - 400 g
  • ulje - 400 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašike
  • brašno - oko 10 šolja
  • med - 2 kašike
  • susam - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mlaka voda se sipa u posudu. U njoj rastvorite kvasac i dodajte šećer. Promeša se. Ostavite da se kvasac aktivira oko 10 minuta.

U šerpu ili veliku posudu stavite kiselo mleko, ulje i so. Dodaje se aktivirani kvasac. Postepeno dodavati brašno, prosejano i stalno mešati.

Umesiti meko testo meseći na pobrašnjenoj površini. Stavite u pobrašnjen pleh. Zamota se mesalom (peškirom) i ostavi oko sat vremena da naraste.

Premesiti testo i podeliti ga na 16 loptica jednake veličine. Svaku od njih se od malo brašna oblikuje u kuglu i u sredini se napravi rupa. Pažljivo se razvlači kako ne bi pocepalo testo do željene veličine. Tako se formiraju sve đevreci.

Pripremite pleh sa papirom za pečenje.

Ispecite susam na suvom tiganju.

U malom loncu prokuvajte vodu i dodajte med. Da đevreke „prokuvam” u ključaloj vodi, koristila sam veliku cediljku. Jedan đevrek se stavlja u cediljku. Uronim nakratko u ključalu vodu. Ide pravo u tiganj sa prepečenim susamom. Testo postaje veoma krhko. Pažljivo se premešta u pleh sa susamom na vrhu i po potrebi preoblikuje. Isto se ponavlja sa svim đevrecima.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni do zlatne boje, oko 35 minuta. Đevreci za koledare su gotovi, a sada čekamo da nam se jave za zdravlje i blagostanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: