Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
8920674
Pekmez od smokava
Fotografije: Albena Atanasova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
"Odličan pekmez od smokava, možete ga mazati na kriške hleba, mekike ili koristiit za domaće slatkiše"

Potrebni sastojci

  • suve smokve - 500 g
  • šećer - 200 g
  • voda - 1 šolja
  • limun - 1 komad
  • cimet - po želji
  • vanila - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Operite smokve i isecite na delove ili ostavite cele, po želji.

Ako su smokve previše tvrrde, možete ih staviti u toplu vodu na oko 30 minuta da omekšaju.

U veliki tiganj stavite šećer i vodu.

Ugrejte na umereno visokoj temperaturi i rastvorite šećer, mešajte.

Dodavanje smokvi:

Dodajte isečene ili cele smokve u tiganj.

Smanjite vatru i ostavite smokve da se kuvaju na tihoj vatri oko 30-40 minuta.

Začini i aromatizacija:

Dodajte sok od limuna, cimet i vanilu.

Nastavite da kuvate dok smokve ne omekšaju i dok sirup ne počne da se zgušnjava.

Serviranje:

Kad pekmez bude gotov i sirup dovoljno gust, skinite sa vatre tiganj.

Ostavite da se ohladi pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti