Način pripreme
Očistite pečurke i beli luk.
Bukovaču isecite na komade srednje veličine, dve vrste belog luka na krugove.
Hamon iseckajte krupnije ako je u tankim listićima. Ukoliko je celo parče, isecite na kockice. Možete koristiti i pršutu, ali ukus uopšte nije isti, pošto je hamon mnogo aromaitičniji i ukusniji i nije poželjno da se menja drugim sušenim mesom.
Ugrejte maslinovo ulje u tiganju i propržite beli luk na tihoj/umerenoj vatri kratko. Dodajte hamon i ljutu papriku. Mešajte minut-sva, posle stavite pečurke, biber, malo soli, ruzmarin i pojačajte vatru.
Nakon još 2-3 minuta, treba često da mešate za to vreme, sipajte vino. Kuvajte dok ne ispari alkohol i dok se ne redukuje.
Nakon toga sipajte polovinu vode sa brašnom rastvorenim u njemu i smanjite malo vatru. Kuvajte oko 15-20 minuta, za to vreme mešajte periodično i dodajte preostalu vodu odmah čim ostane na masti.
Na kraju sva tečnost treba da se redukuje i da ostane malo kremastog sosa. Pečurke treba da budu mekane i krehke.
Servirajte ovo odlično meze posuto svežim peršunom. Idealno uz crveno vino, pivo, a zašto ne i uz jednu rakijicu :)
Prijatno!