Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Meze»Bukovače sa hamonom i belim vinom

Bukovače sa hamonom i belim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Bukovače sa hamonom i belim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Najukusniji recept sa bukovačom, možete ga probati. Idealno uz crveno vino, pivo, a zašto ne i uz jednu rakijicu"

Potrebni sastojci

  • bukovače - 300 g
  • hamon - 140 g serano ili slanina
  • belo vino - 80 ml
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • mladi beli luk - 3 struka
  • beli luk - 2 čna
  • ruzmarin - 2 prstohvata, suv
  • biber - 2 prstohvata, sveže samleven
  • brašno - 1 kašičica
  • voda - oko 150 - 200 ml
  • peršun - 2 struka
  • kajenska paprika - 1 suva ljuta paprika
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite pečurke i beli luk.

Bukovaču isecite na komade srednje veličine, dve vrste belog luka na krugove.

Hamon iseckajte krupnije ako je u tankim listićima. Ukoliko je celo parče, isecite na kockice. Možete koristiti i pršutu, ali ukus uopšte nije isti, pošto je hamon mnogo aromaitičniji i ukusniji i nije poželjno da se menja drugim sušenim mesom.

Ugrejte maslinovo ulje u tiganju i propržite beli luk na tihoj/umerenoj vatri kratko. Dodajte hamon i ljutu papriku. Mešajte minut-sva, posle stavite pečurke, biber, malo soli, ruzmarin i pojačajte vatru.

Nakon još 2-3 minuta, treba često da mešate za to vreme, sipajte vino. Kuvajte dok ne ispari alkohol i dok se ne redukuje.

Nakon toga sipajte polovinu vode sa brašnom rastvorenim u njemu i smanjite malo vatru. Kuvajte oko 15-20 minuta, za to vreme mešajte periodično i dodajte preostalu vodu odmah čim ostane na masti.

Na kraju sva tečnost treba da se redukuje i da ostane malo kremastog sosa. Pečurke treba da budu mekane i krehke.

Servirajte ovo odlično meze posuto svežim peršunom. Idealno uz crveno vino, pivo, a zašto ne i uz jednu rakijicu :)

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: