Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Sos za Špagete»Aromatična testenina sa vrganjima

Aromatična testenina sa vrganjima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Aromatična testenina sa vrganjima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
14/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Klasika u receptima za testeninu - špageti sa mirisnim vrganjima neverovatnog mirisa i ukusa"

Potrebni sastojci

  • sušeni vrganj - 25 g
  • testenina - 300 g špagete ili taljatele
  • parmezan - oko 40 g
  • maskarpone - 100 g (ili pavlaka za kuvanje)
  • belo vino - 50 ml, suvo
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 20 ml
  • kravlji maslac - 30 g
  • brašno - 1 kašika
  • goveđi bujon - 300 ml
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu (sveže mleven)
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte goveđi bujon i u njemu hidratizujte sušene pečurke. Imaju izuzetno jak ukus, veoma su aromatične i ukusne. Ostavite ih 30 minuta ili dok lepo ne omekšaju.

Ocedite pečurke, sačuvajte bujon. U njega umutite kašiku brašna.

Beli luk iseckajte i kratko propržite na maslacu i maslinovom ulju. Dodajte pečurke, prethodno isečene. Pržite ih 2-3 minuta.

Na drugu ringlu možete staviti i vodu za testeninu da provri. Začinite je kašikom soli. Kada provri, skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju.

Nakon što ste ispržili pečurke, prelijte ih vinom i mešajte dva minuta da ispari alkohol.

Dodajte pavlaku ili maskarpone, začinite biberom i sa malo soli, pa promešajte i sipajte bujon sa brašnom. Kuvajte oko 10 minuta ili dok se sos ne zgusne, ali ne previše. Po potrebi doliti još malo bujona.

Prebacite kuvanu testeninu u sos, protresite nekoliko puta tiganj da se sve izmeša.

Testeninu sa vrganjima poslužite sa rendanim parmezanom.

Dobar apetit uz ovu aromatičnu testeninu sa vrganjima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: