Torta Plombir

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Torta Plombir
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Nakon što bar jednom probate parče ove torte Plombir, pravićete je sve češće.."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 120 g
  • brašno - 170 g
  • prašak za pecivo - 1 - 1, 5 kašičica
  • Za kalup 24 cm
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 150 g
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • Za kalup 26 cm
  • jaja - 7 komada
  • šećer - 170 g
  • brašno - 230
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • impregnacija
  • šećer - 50 g
  • voda - 100 ml
  • sok od limuna - 2 kašike
  • krem plombir
  • pavlaka - 350 g 20% masnoće
  • šećer - 120 g
  • jaje - 1 komad
  • vanilin šećer
  • maslac - 130 g
  • brašno - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za kalup prečnika 20 cm.

Delikatna torta sa kremom Plombir. Počnimo pripremu torte pečenjem kore. Umutite jaja u velikoj posudi. Sada sipajte šećer.

Počinjemo da mutimo jaja sa šećerom. Mitio sam oko 10 minuta.

Zatim umešajte suve sastojke. Uvek to radim u posebnoj posudi. Sipajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Sve je dobro izmešano.

Sada ćemo pažljivo dodati mešavinu brašna u umućena jaja. Ovo radim u malim serijama, sejući svaku dozu svaku kroz sito. Pažljivo mešajte testo odozdo prema gore. Masa treba da ostane vazdušasta, nema potrebe da se testo za koru dugo meša.

Dno kalupa pokrivamo papirom za pečenje. Nauljim papir biljnim uljem (možete koristiti maslac). Nije potrebno nauljiti zidove kalupa. Stavite testo u pripremljenu posudu.

Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Ne otvarajte rernu tokom pečenja!

Proveravamo spremnost kore pomoću čačkalice: trebalo bi da bude suva. Ako je kora gotova, isključite rernu, lagano otvorite vrata i ostavite pleh sa korom u rerni još 10 minuta da se kora za tortu ne slegne.

Zatim izvadite koru iz rerne, oslobodite je iz kalupa i pažljivo uklonite papir za pečenje. Ostavite da se kora potpuno ohladi.

Dok se kora hladi pripremite Plombir krem sa pavlakom. Svi proizvodi za krem treba da budu na sobnoj temperaturi.

Za kalup od 18 - 20 cm dovoljna je jedna porcija krema; za kalupe prečnika 24-26 udvostručiti porciju krema. Nakon kuvanja, ohladite krem 30 minuta.

Polovinu krema ću iskoristiti za premazivanje kore, a sa preostalim kremom poravnati i ukrasiti tortu.

Stavite posudu sa vodom na šporet. Krem ćemo kuvati na pari, tako da sve sastojke mešam u metalnoj posudi. Umutite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer (možete zameniti vanilom na vrhu noža). Sve dobro izmešati žicom dok ne postane glatka smesa.

Dodajte pavlaku. Preporučujem da koristite pavlaku sa visokim sadržajem masti, tada će krem biti gušći i sa više teksture.

Sve dobro izmešati dok ne postane glatko i dodati brašno u malim porcijama. Mešajte dok sve grudvice ne nestanu. Ovo je važno, inače će krem za prekrasnu tortu završiti sa zrnima.

Čim voda u loncu proključa, posuda sa kremom se stavlja na vrh, tako da dno posude ne dodiruje ključalu vodu, i smesa počinje da se kuva dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Trebalo mi je samo oko 5 minuta pošto je pavlaka bila 25 posto masnoće.

Izvadite krem iz lonca sa vodom i ostavite da se ohladi (krem sam prebacila u drugu posudu).

Dok se krem hladi, napravimo maslac. Omekšali maslac dobro umutite mikserom na velikoj brzini dok ne postane penast. Masa treba da pobeli, postane eteričnija i kremasta. Ovo je veoma važna faza.

Nastavljajući da mutite maslac mikserom na srednjoj brzini, u maslac dodajte krem od kisele pavlake, kašiku po kašiku. Važno je da pavlaka i umućeni maslac budu iste temperature, onda će sve sigurno ispasti. Krem će posvetliti, postati lagan i vazdušast.

Gotov krem sa pavlakom prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na najmanje pola sata, a još bolje na sat vremena.

Kada se kora potpuno ohladi, iseći je na 3 kore.

Još jedan važan trenutak za ukusnu i nežnu tortu je impregnacija kora. Danas ću pripremiti jednostavnu impregnaciju na bazi šećera i soka od limuna.

Pomešajte sve sastojke za potapanje u malom loncu i zagrejte na jakoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori. Ostavite da se sirup ohladi.

Sastavljanje torte. Mala količina krema se stavlja na dno posude. Stavite prvu koru preko njega i dobro je natopite sirupom pomoću četke.

Za udobnost, krem sam stavio u kesu, ali krem možete samo namazati lopaticom. Krem savršeno drži oblik i ujedno dobro natapa kore. Kremast, delikatn vanila krem Plombir idealan je za poroznu strukturu kore.

Stavite sledeću koru i prekrijte je kremom.

Plombir ću koristiti i za izravnavanje i ukrašavanje kora.

Strane torte. Premažite ih kremom, ukrasite po želji na krem, možete posuti i malo kokosovih strugotina.

Za dekoraciju krem torte, odozgo sam posula kakaom, sa kesom sa odgovarajućim vrhom napraviću ruže od krema.

Preporučujem da ostavite koru sa Plombirom da se namače nekoliko sati i onda možete poslužiti! Nakon što bar jednom probate parče ove torte Plombir, pravićete ga sve češće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: