Način pripreme
U suvu šerpu stavite 30 g šećera i karamelizujte ga na laganoj vatri do svetlo smeđe boje, dodajte 200 ml vrele vode. Pasirajte paradajz, luk, šargarepu, beli luk, đumbir, urme, jabuke i celer u procesoru za hranu.
Pasirano povrće dodajte u šerpu, prelijte sa 800 ml vode i kuvajte pod poklopcem na laganoj vatri 1 sat - 1 sat i 30 minuta.
Bujon treba da se smanji na pola posle oko 1 sat do 1 sat 30 minuta. Dodajte sve začine, so, soja sos, sirće i 100 g šećera.
Nakon što ponovo provri, sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi i procedite kroz gazu. Proceđeni sos stavite na šporet i na laganoj vatri smanjite za 30%, treba da bude kao retki sos, jer se zgusne nakon što se ohladi.
Gotovi sos Tonkacu sos po autentičnom japanskom receptu može da se čuva mesec dana u frižideru i pogodan je za bilo koje meso sa roštilja, pirinač i još mnogo toga, a neophodan je pri serviranju Tonkacu šnicli.