Način pripreme
Za ovaj izuzetno ukusan turski burek po autentičnom receptu koristila sam ručno razvijane turske kore koje su okruglog oblika, dosta velike i zato su tri bile u potpunosti dovoljne. Majstorski napravljene i mekane poput somota.
Nadev se sastoji od tečnog dela i mešavine od sira sa peršunom.
Za tečni deo u posudi se mute dva jaja i belance trećeg. U njih se dodaju ulje, sveže mleko, gazirana voda i malo sosa. Smesa se meša dok se sastojci u potpunosti ne objedine. Od preliva se odvaja 1/2 šolje za završetak.
Dno tepsije se podmazuje i pokriva prvom korom, ali tako da njeni krajevi vise izvan nje.
Kutlačom se sipa smesa od jaja i mleka i pomoću četke se svuda raspoređuje. Kidaju se komadi od druge kore tako što se blago gnječe i ponovo se zalivaju.
Ponovo sledi red kora i preliv. Ovde se već stavlja sloj izmrvljenog sir pomešan sa sitno naseckanim svežim peršunom. Ponovo se ređaju kore i preliv.
Ostavlja se komad kore veličine tepsije, koje se stavlja na vrh nakon što se zagrnu viseći krajevi prve kore.
U odvojeni preliv se dodaje ostalo žumance trećeg jajeta i tri supene kašike gustog mleka.
Sve se muti, nakon čega se na kraju zaliva burek. Na nekoliko mesto se stavljaju mali komadići kravljeg maslaca za više ukusa i arome.
Burek se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni otprilike 40 minuta dok se ne dobije prijatna boja.