Velika sarma

NikiNiki
Guru
558803k150
Velika sarma
Fotografije: Niki
1 / 4
03/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
5
"Velika sarma je retro klasika koje se sećamo pred Božić i Novu Godinu ili dok još ima kiselog kupusa u kaci"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 500 g
  • pirinač - 1 šolja
  • praziluk - 1 komad
  • kiseli kupus - 6 komad
  • čubar
  • aleva paprika
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Meso sitno naseckamo. Propržimo u tiganju sa zagrejanom masnoćom, dodajemo čubar, crni biber. Pržimo dok ne bude polugotovo, dodajemo naseckani prazuluk, kuvamo 2-3 minuta i dodajemo alevu papriku.

Mešamo i dodajemo pirinač za sarme, sipamo sasvim malo vode i kuvamo dok tečnost ne ispari.

Pripremamo listove tako što isečemo tvrdi deo, ređamo ih u kalup za kolače, tako što obložimo sve zidove.

Listovi treba da izlaze izvan kalupa, da može posle da pokrije nadev.

Sipamo nadev i pokrivamo kupusom. Sipamo sok od kupusa dok ne pokrije veliku sarmu.

Veliku sarmu pokrivamo folijom i pečemo na 200 stepeni otprilike 90 minuta.

Zatim skidamo foliju i zapečemo na 5 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: