Način pripreme
Da bi vam pogača dobro narasla, prvo aktivirajte kvasac sa šoljicom toplog mleka, kašikom šećera i kašikom brašna. Prosejte brašno, pa mesite dok ne dobijete srednje tvrdo i elastično testo. Pokrijte ga folijom ili kesom i ostavite na toplom mestu da naraste.
Kada testo duplo naraste, podelite ga na 4 loptice, tako da prva loptica bude najveća, druga malo manja, treća još manja i četvrta najmanja. Najveću lopticu razvijate na 3 kruga. Svaki krug osim poslednjeg premazujete uljem i ređate jedan na drugi. Kad ih poređate, počevši od sredine, isecite ih na 8 trouglova, ali nemojte da sečete do kraja. Od sredine svaki trougao izvijate ka spolja.
Sledeću lopticu na isti način razvijte i ređajte kao prethodnu, isecite na trouglove, ali ne do kraja, i stavlte u sredinu prve loptice, tako da trogulovi druge loptice popune praznine između trouglova prve. Treću lopticu razvijte, premažite uljem, zavijte u rolnu i uzdužno podelite na pola, pa polovine isprepletite i stavite u sredinu, tako da ostane mesta za četvrtu lopticu.
Prekrijte pogaču i ostavite da naraste, a u međuvremenu od preostalog testa napravite slova i cvetove kao dekoraciju. Umutite žumance, mleko i ulje, pa kad pogača naraste, premažite je, posipajte susamom i pecite na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.