Način pripreme
Prvo treba da operemo pomorandže, ja sam ih ostavila na deset minuta u vodi sa malo sode bikarbone. Zatim operem pod mlazom hladne vode.
Nakon toga izrendam koru. Iscedim sok, korisim pomorandže za ceđeni sok, koje nisu mnogo tretirane, barem se nadam da nisu, i dosta su sočne.
Zatim ostavljam sok i koru, oni su za kasniju etapu i prelazim na pravljenje kore.
Dobro umutim jaja sa šećerom, dodajem prašak za pecivo i dobro mutim, zatim dodajem sveže mleko i ulje, vanilin šećer, dobija se veoma vazdušasta smesa, sledi brašno. Testo je veoma fino i nežno.
Sipam ga u tepsiju dimenzija 30/40 otprilike. Tepsija treba da bude velika i da bude podmazana maslacem i posuta brašnom. Možete da koristite i papir za pečenje. Testo pokriva dno u tankom sloju. Dosta se naduje, duplo će povećati svoju visinu.
Pečen u umerenoj rerni dok ne bude gotovo! Brzo bude gotovo na 180 stepeni.
Vadim iz rerne i hladim. Sečem jedn krug prečnika 26 c, , a ostali deo kore sitno izlomim u duboku posudu.
Komade zalivam sirupom koji sam skuvala od soka od pomorandži, kore, šećera i vode. Ne kuva se dugo, da se zagreke šećer i gotovo. Mešam i dobro gnječim komade kore.
Okruglu koru stavljam na odgovarajući poslužavnik u prsten od kalupa sa padajućim dnom. Odozgo sipam mrve sa sirupom i pritiskam kašikom.
Sada treba da istopim čokoladu sa malo vode za sjaj. Ja sam je istopila u mikrotalasnoj za minuticu. Izmešala sam čokoladu i sipala sam je na prelivenu tortu. Zagladila sam i posula čokoladnim mrvicama.
Ostavila sam tortu od pomorandže da se skroz ohladi i izvadila sam iz prstena.
Veoma ukusna i aromatična! Opis recepta za božićnu tortu sa pomorandžama i rumom je ispao dosta dugačak, ali vas uveravam da se brzo pravi i jednostavna je, generalno ja sam ljubitelj brzih recepata.
Preporučujem da probate ovu ukusnu tortu sa pomorandžama, zato što je meni u rubrici omiljena.