Način pripreme
1. Uključujemo rernu da se zagreje na 175 stepeni odozgo i odozdo sa ventilatorom.
2. U posudi pomešamo brašno, kakao, sodu i so.
3. U drugu posudu stavljamo maslac i mutimo dok ne dobije veoma svetlu bledo žutu boju. Dodajemo po jedno jaje i mutimo mikserom.
4. U posudu sa maslacem i jajima dodajemo sirće, ulje, ekstrakt vanile, mleko i šećer. Dobro mutimo mikserom i dodajemo suve sastojke i ponovo dobro mutimo mikserom.
5. Dobro nauljimo tepsiju u kojoj ćemo peći koru. Lično ja sam koristila kalup za čizkejk. Na dno stavljamo papir za pečenje i sipamo celu smesu.
6. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 40 minuta. Nakon toga vadimo tepsiju i ostavljamo je zajedno sa smesom da se ohladi sa strane na otprilike 15 minuta, nakon toga vadimo kore i ostavljamo ih da se u potpunosti ohlade i tek nakon toga ih sečemo na 3 kore. Veoma je važno da sačekate da se kore u potpunosti ohlade pre nego što počnete sa sastavljanjem torte, da se ne bi istopio krem i dekoracija.
7. Za pripremu krema biće nam potrebna duboka posuda u koju sipamo umućenu pavlaku i šećer i mutimo dok se ne dobije veoma lepa i sipkasta smesa. Nakon toga dodajemo ekstrakt vanile i maskarpone i mutimo mikserom otprilike 2 minute. Krem mora da bude veoma gust.
8. Krem naizmenično stavljamo posle svake kore i ravnomerno raspoređujemo trešnje.
Za dekoraciju: Ostavljamo malu količinu krema i raspoređujemo u 3 posudice, tako što u jednoj treba da bude sasvim malo, otprilike 2 supene kašike. Najmanju količinu obojimo u crvenu boju, a druge posudice u zeleno i smeđe.
Kremove savljamo u kesice za špricanje. Prvo smeđom bojom nacrtamo grančice tamo gde želimo da budu raspoređene. Nakon toga zelenom bojom počinjemo da crtamo tanke ivice jednu do druge koje imitiraju bodljice.
Nakon toga smeđim kremom oblikujemo šišarke i belim oblikujemo cvetove. Na kraju tortu od pavlake posipamo jestivim brokatom kako bi imitirao Sneška Belića.
Božićna torta sa maskarpone sirom i trešnjama je neobična!