Način pripreme
Stavite sodu bikarbonu u čašu. U nju se dodaje sirće da postane penasto. Brašno je prosejano u pleh.
Pravi se udubljenje u brašnu i u njega se stavlja so i šećer. Dodajte sodu bikarbonu i ulje.
Soda voda je malo zagrejana. Dodaje se postepeno i postepeno se uzima od brašna.
Umesite meko testo. Kada se formira, mesi se na pobrašnjenoj podlozi.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pripremite dobro nauljeni mali okrugli pleh veličine tanjira.
Raširite testo i prebacite ga u pleh. Prstima i pritiskom se formira krst. Vrh hleba je takođe premazan uljem.
Pecite posni soda hleb oko 40 minuta u zagrejanoj rerni. Kada je gotov, ponovo se premaže uljem i umota u novine i krpu 5 minuta.
Uz zahvalnost, molitvu prinosi se posna pogača za Dan hrišćanske porodice, a svima se lomi po parče.