Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa lukom»Posna pogača sa lukom od testa sa sodom

Posna pogača sa lukom od testa sa sodom

ažurirano:
Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4871515k
Posna pogača sa lukom od testa sa sodom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kakva bi porodična udobnost bila kod kuće bez jedne jedine raskošne posne pogače sa lukom."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • tipsko brašno - 2 šolje
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • soda za hleb - ½ kašičice
  • sirće - 1 kašičica, jabukovo
  • himalajska so - 2 kašičice, ravne (fine)
  • šarlan - 3 supene kašike (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • voda - otprilike 1 šolja, topla (šolja = 250 ml)
  • Nadev
  • luk - 3 šolje (sitno iseckan)
  • mladi luk - 1 šolja (sitno iseckan)
  • šargarepe - 1 komad
  • himalajska so - 2 kašičice, ravne (fina)
  • šarlan - 3 supene kašike (suncokretovo ulje)
  • biber - ½ kašičice, ravne (mleveni)
  • kumin - ¼ kašičice (mleven)
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Jednostavna i neverovatno ukusna posna pogača koja uprkos tome što je od testa sa sodom, mekana je i sipkasta, sa hrskavom koricom!

Merimo količinu sastojaka pomoću šolje za čaj sa zapreminom od 250 ml vode.

U dubokoj posudi pomešamo sastojke za testo - tipsko i kukuruzno bršano, himalajsku finu so, 2 supene kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje), sodu za hleb, aktiviranu jabukovim sirćetom.

Izmešamo ih i postepeno počinjemo da sipamo toplu vodu dok mesimo meko testo. Domesimo meko testo sa još 1 supenom kašikom šarlana.

Ostavljamo testo da sačeka dok pripremamo nadev za pogaču sa lukom.

Ogulimo stari luk i šargarepu. Sitno iseckamo stari lk i zelena perca mladog luka, a šargarepu izrendamo.

U tiganj sipamo šarlan i čim se dovoljno zagreje, dodajemo povrće. Izmešamo ga sa himalajskom finom solju poklopimo poklopcem. S vremena na vreme mešamo i ponovo poklopimo poklopcem.

Čim luk omekne, začinimo mlevenim crnim biberom, kuminom i alevom paprikom. Izmešamo kako bi se ravnomerno začinilo, i zatim skidamo sa ringle.

Podmazujemo malu okruglu tepsiju šarlanom (ili stavljamo papir za pečenje).

Razdvajamo testo na dve lopte tako da jedna bude malo veća od druge.

Razvijamo veću loptu u krug, veći od prečnika tepsije.

Stavljamo ga na njeno dno tako da krajevi štrče na gore po zidovima.

Odozgo sipamo nadev od luka i rasporedimo. I manju loptu razvijamo u krug i stavljamo je na nadev.

Savijemo odozgo krajeve prvog testa odozdo tako da poklope krajeve gornjeg kruga testa. Lagano pritiskamo kako bi se zalepilo.

Pečemo ukusnu pogaču sa lukom na 200°C otprilike 30 minuta i ukoliko se na 25. minuti zapeče dovoljno odozgo, možemo da uključimo rernu tako da se narednih 5 minuta peče samo sa donje strane.

Čim pogača sa lukom bude gotova, pažljivo je vadimo iz tepsije tako što je okrećemo naopačke na odgovarajući tanjir.

Sečemo u komade u obliku trouglova i poslužujemo dok je još topla, zato što je tako najmekša, ukusna i aromatična.

Posna pogača sa lukom, odgovarajuća za jedan prijatan porodični ručak!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: