Način pripreme
Jednostavna i neverovatno ukusna posna pogača koja uprkos tome što je od testa sa sodom, mekana je i sipkasta, sa hrskavom koricom!
Merimo količinu sastojaka pomoću šolje za čaj sa zapreminom od 250 ml vode.
U dubokoj posudi pomešamo sastojke za testo - tipsko i kukuruzno bršano, himalajsku finu so, 2 supene kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje), sodu za hleb, aktiviranu jabukovim sirćetom.
Izmešamo ih i postepeno počinjemo da sipamo toplu vodu dok mesimo meko testo. Domesimo meko testo sa još 1 supenom kašikom šarlana.
Ostavljamo testo da sačeka dok pripremamo nadev za pogaču sa lukom.
Ogulimo stari luk i šargarepu. Sitno iseckamo stari lk i zelena perca mladog luka, a šargarepu izrendamo.
U tiganj sipamo šarlan i čim se dovoljno zagreje, dodajemo povrće. Izmešamo ga sa himalajskom finom solju poklopimo poklopcem. S vremena na vreme mešamo i ponovo poklopimo poklopcem.
Čim luk omekne, začinimo mlevenim crnim biberom, kuminom i alevom paprikom. Izmešamo kako bi se ravnomerno začinilo, i zatim skidamo sa ringle.
Podmazujemo malu okruglu tepsiju šarlanom (ili stavljamo papir za pečenje).
Razdvajamo testo na dve lopte tako da jedna bude malo veća od druge.
Razvijamo veću loptu u krug, veći od prečnika tepsije.
Stavljamo ga na njeno dno tako da krajevi štrče na gore po zidovima.
Odozgo sipamo nadev od luka i rasporedimo. I manju loptu razvijamo u krug i stavljamo je na nadev.
Savijemo odozgo krajeve prvog testa odozdo tako da poklope krajeve gornjeg kruga testa. Lagano pritiskamo kako bi se zalepilo.
Pečemo ukusnu pogaču sa lukom na 200°C otprilike 30 minuta i ukoliko se na 25. minuti zapeče dovoljno odozgo, možemo da uključimo rernu tako da se narednih 5 minuta peče samo sa donje strane.
Čim pogača sa lukom bude gotova, pažljivo je vadimo iz tepsije tako što je okrećemo naopačke na odgovarajući tanjir.
Sečemo u komade u obliku trouglova i poslužujemo dok je još topla, zato što je tako najmekša, ukusna i aromatična.
Posna pogača sa lukom, odgovarajuća za jedan prijatan porodični ručak!
Neobično ukusno!