Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa lukom»Posna pogača sa lukom od testa sa sodom

Posna pogača sa lukom od testa sa sodom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Posna pogača sa lukom od testa sa sodom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kakva bi porodična udobnost bila kod kuće bez jedne jedine raskošne posne pogače sa lukom"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • tipsko brašno - 2 šolje
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • soda za hleb - ½ kašičice
  • sirće - 1 kašičica, jabukovo
  • himalajska so - 2 kašičice, ravne (fine)
  • šarlan - 3 supene kašike (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • voda - otprilike 1 šolja, topla (šolja = 250 ml)
  • Nadev
  • luk - 3 šolje (sitno iseckan)
  • mladi luk - 1 šolja (sitno iseckan)
  • šargarepe - 1 komad
  • himalajska so - 2 kašičice, ravne (fina)
  • šarlan - 3 supene kašike (suncokretovo ulje)
  • biber - ½ kašičice, ravne (mleveni)
  • kumin - ¼ kašičice (mleven)
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Jednostavna i neverovatno ukusna posna pogača koja uprkos tome što je od testa sa sodom, mekana je i sipkasta, sa hrskavom koricom!

Merimo količinu sastojaka pomoću šolje za čaj sa zapreminom od 250 ml vode.

U dubokoj posudi pomešamo sastojke za testo - tipsko i kukuruzno bršano, himalajsku finu so, 2 supene kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje), sodu za hleb, aktiviranu jabukovim sirćetom.

Izmešamo ih i postepeno počinjemo da sipamo toplu vodu dok mesimo meko testo. Domesimo meko testo sa još 1 supenom kašikom šarlana.

Ostavljamo testo da sačeka dok pripremamo nadev za pogaču sa lukom.

Ogulimo stari luk i šargarepu. Sitno iseckamo stari lk i zelena perca mladog luka, a šargarepu izrendamo.

U tiganj sipamo šarlan i čim se dovoljno zagreje, dodajemo povrće. Izmešamo ga sa himalajskom finom solju poklopimo poklopcem. S vremena na vreme mešamo i ponovo poklopimo poklopcem.

Čim luk omekne, začinimo mlevenim crnim biberom, kuminom i alevom paprikom. Izmešamo kako bi se ravnomerno začinilo, i zatim skidamo sa ringle.

Podmazujemo malu okruglu tepsiju šarlanom (ili stavljamo papir za pečenje).

Razdvajamo testo na dve lopte tako da jedna bude malo veća od druge.

Razvijamo veću loptu u krug, veći od prečnika tepsije.

Stavljamo ga na njeno dno tako da krajevi štrče na gore po zidovima.

Odozgo sipamo nadev od luka i rasporedimo. I manju loptu razvijamo u krug i stavljamo je na nadev.

Savijemo odozgo krajeve prvog testa odozdo tako da poklope krajeve gornjeg kruga testa. Lagano pritiskamo kako bi se zalepilo.

Pečemo ukusnu pogaču sa lukom na 200°C otprilike 30 minuta i ukoliko se na 25. minuti zapeče dovoljno odozgo, možemo da uključimo rernu tako da se narednih 5 minuta peče samo sa donje strane.

Čim pogača sa lukom bude gotova, pažljivo je vadimo iz tepsije tako što je okrećemo naopačke na odgovarajući tanjir.

Sečemo u komade u obliku trouglova i poslužujemo dok je još topla, zato što je tako najmekša, ukusna i aromatična.

Posna pogača sa lukom, odgovarajuća za jedan prijatan porodični ručak!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: