Način pripreme
U posudu se sipa toplu gaziranu vodu. Soda i prašak za pecivo se promešaju u soku od limuna da nakisnu, dodaju se u vodu.
Dodaje se ulje, so i šećer sve se promeša viljuškom i dodaje se brašno. Kada postane teško da se meša, sipa se preko nabrašnjene površine i mesi se glatko testo.
Odvoji se lopta veličine pomorandže za figure. Preostali deo se namaže uljem i rukama se oblikuje u okruglu pogaču. Stavlja se preko papira u posudu prečnika 26 cm.
Od lopte se kida parče testa oblikuju se ptičica, krst, sunce, klasja žita, potkovica za sreću. Zalepi se odozgo preko pogače i viljuškom se izbode tu i tamo.
Rerna se zagreva na 180 stepeni i peče se pogača na srednjoj rešetki oko 35-40 minuta. Izvadi se i pokriva krpom. Posna pogača sa sodom za praznike je gotova!
Pogodna je za Badnje veče, želim vam srećne praznike!