Način pripreme
U posudi prosejte brašno i dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer, promešajte i formirajte udubljenje u smesi.
U to udubljenje sipajte gaziranu vodu, ulje i sirće, umesite srednje mekano testo. Od testa formirajte loptu i premažite je uljem.
Stavite testo na sredinu šerpe čije je dno obloženo papirom za pečenje, testo prekrijte prozirnom folijom i stavite poklopac, pa stavite šerpu u frižider na najmanje 1 sat.
Nakon ovog vremena, zagrejte rernu na 220 stepeni.
Izvadite šerpu iz frižidera, napravite dva reza u obliku krsta na pogači sa sodom i lagano pospite brašnom pomoću cediljke.
Stavite šerpu pokrivenu poklopcem na dno rerne bez rešetke.
Pecite 5 minuta, skinite poklopac sa šerpe i pecite još 25 minuta dok pogača ne porumeni na vrhu.
Vazdušasta i ukusna posna pogača sa sodom pečena u šerpi!