Način pripreme
Brokoli očistite i isecite na male cvetove.
Možete koristiti i stabljiku tako što ćete ukloniti deblji kraj, a ostatak oljuštiti i iseći na komade. Veoma je korisno i ukusno.
U šerpu stavite vodu sa solju i stavite na šporet da provri.
Stavite komade brokolija u vrelu vodu i kuvajte 3 minuta. Uklonite i odmah isperite ledenom vodom.
Ocedite i ostavite ih po strani.
U posudi umutite jaja sa solju, biberom i pivom. Dodajte obe vrste brašna i mešajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smesu.
Smesa za pohovanje treba da bude gušća nego za palačinke, ako je retka dodati još malo brašna.
Zagrejte ulje u šerpi ili dubokom tiganju.
Uzmite cvetove brokolija, umočite u smesu za pohovanje i pržite u zagrejanom ulju do zlatne boje. Isto uradite sa svim cvetovima brokolija, pazeći da ne zagori i povremeno ga okrećite da se prži sa svih strana.
Važno je znati da smesa za pohovanje treba da bude dovoljno gusta da se zalepi za brokoli, a stavljajte ne više od 5 komada da se zajedno prže da se pohovanje ne pokvari i ne padne.
Gotov pohovani brokoli izvadite i ocedite na kuhinjskom papiru.
Poslužite kao predjelo, prilog ili čak kao glavno jelo uz odgovarajući mlečni sos.
Napomene: Smrznuti brokoli možete koristiti i tako što ćete ga odmrznuti, ocediti i osušiti od vode i direktno pohovati bez potrebe da ga prokuvate i blanširate.