Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Jagnjeći kotleti sa pirinčem i spanaćem u rerni

Jagnjeći kotleti sa pirinčem i spanaćem u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k84516k1k
Jagnjeći kotleti sa pirinčem i spanaćem u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
04/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
5
"Ukusna klasika za praznik i recept koji je veoma pogodan za ljude koji nemaju vremena da spreme ceo jagnjeći but ili jagnjeću plećku, s obzirom na to da iziskuje duže pečenje. Sa jagnjećim kotletima sa pirinčem i spanaćem u rerni imamo sjajno vaskršnje ili đurđevdansko jelo za malo više od sat vremena."

Potrebni sastojci

  • jagnjeći kotleti - 1 kg
  • pirinač - otprilike 350 - 400 g
  • spanać - 250 - 300 g
  • mladi luk - 2 vezice
  • mladi beli luk - 1 vezica
  • nana - 1 kašičica ili po ukusu
  • čubar - 1/2 kašičice
  • sušeno povrće - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • kumin - 2 prstohvata
  • belo vino - oko 150 ml
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Koristite deblje sečene jagnjeće kotlete kako bi ostali sočni i krhki nakon pečenja.

Začinite ih sa malo soli, aleve paprike, crnog bibera, divlje nane, kumina i čubra. Zalijte čašom belog vina i ostavite u frižideru na nekoliko sati. Ukoliko nemate vremena nije problem da preskočite ovaj korak.

Poređajte kotlete u nauljenu tepsiju zajedno sa marinadom. Možete sipati i malo vode na dno. Treba pripremiti tepsiju u koju mogu stati pirinač i povrće.

Uvijte aluminijumskom folijom i pecite otprilike 35 minuta (meso treba da bude polugotovo, vreme pečenja zavisi od veličine i debljine kotleta).

Dok se meso peče pripremite pirinač. Isperite ga od skroba.

Mladi luk, mladi beli luk i spanać očistite i naseckajte.

Zagrejte malo ulja u dubokom i velikom tiganju. Zapržite prvo luk i beli luk dok ne omekšaju, zatim dodajte spanać sa malo soli. Kuvajte dok i on ne omekša, periodično mešajući.

Na kraju stavite pirinač i mešajte otprilike 3 minute.

Prebacite u tepsiju iz koje ste prethodno izvadili poluispečene jagnjeće kotlete. Sipajte vodu u proporcijama koje odgovaraju vrsti pirinča koji ste koristili (pratite uputstva na pakovanju). Voda se pomeša sa sosom i masnoćom od pečenja mesa što će dodati zasićen ukus bujonu.

Uprkos tome probajte ukus i dodajte so, divlju nanu i čubar po vašem ukusu, kao i kašiku sušenog povrća. Pravim bujon tako da bude za nijansu slaniji zbog pirinča. Ukoliko vam jagnjetina nije mnogo masna, možete dodati i malo ulja.

Kotlete poređajte odogo, da ih tečnost skoro pokriva.

Pecite dok bujon ne upije i dok pirinač i meso u potpunosti ne budu gotovi.

Ukusna klasika za praznik i recept koji je veoma pogodan za ljude koji nemaju vremena da spreme ceo jagnjeći but ili jagnjeću plećku, s obzirom na to da iziskuje duže pečenje. Sa jagnjećim kotletima sa pirinčem i spanaćem u rerni imamo sjajno uskršnje ili đurđevdansko jelo za malo više od sat vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: