Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Rol-viršle»Viršlice sa kačkavaljem i ajvarom

Viršlice sa kačkavaljem i ajvarom

VeselinaVeselina
Inovator
136441k29
Viršlice sa kačkavaljem i ajvarom
Fotografije: Veselina
1 / 6
22/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
3
"Oh, samo da postoji neko ko bi napravio sutra ujutru za doručak ove viršlice sa kačkavaljem i ajvarom..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 2/3 šolje, belo, tip 500
  • šećer - 1/2 kašičice
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 70 ml
  • ulje - 25 ml
  • kvasac - 1/4 kockice
  • semenke - za posipanje
  • viršlice - 2 komada
  • lajvar - 9 kašičica
  • kačkavalj - 3 kriške
  • čubar - 2 supene kašike, suvi, izmrvljeni
  • maslac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno kroz sito. Stavljamo ga u posudu ili tepsiju. U sredini pravimo udubljenje. U njega stavljamo 1 celo jaje, 1 belance, 1 prstohvat soli, ulje.

Blago zagrevamo sveže mleko i u njemu uzimamo 2 supene kašike brašna i dodajemo u sveže mleko zajedno sa šećerom i kvascem.

Ostavljamo da se kvasac qktivira na 10 minuta tako što pokrivamo krpom na toplom mestu. Aktivirano mleko stavljamo u udubljenje. Mesimo meko testo za viršlice.

Vadimo ga i dodatno meso na nabrašnjenoj površini. Ne stavljamo više brašna prilikom mešenja. Dovoljno nam je.

Uvijamo loptu testa i stavljamo da nadođe na toplom, pokrivenu krpom.

Kačkavalj sečemo na 9 traka. Viršle na 9 komada po dužini. Žumanca mutimo viljuškom i za sjaj stavljamo 1 kašičicu istopljenog maslaca. Odvajamo sa strane.

Kada testo nadođe na otprilike 45 minuta, razvijamo ga u pravougaonik i sečemo na 9 malih pravougaonika.

Malo pre početka svakog, oštrim nožem na rastojanju pravimo 4 razreza. U nerasečeni deo mažemo 1 kašičicu ajvara.

Stavljamo viršlu i kačkavalj, posle posipamo čubrom. Podvijamo desni i levi kraj ka unuttra i uvijamo ka rasečenom kraju.

Oblikovane pitice sa kačkavaljem ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Mažemo žumancem, umućenim sa maslacem i posipamo semenkama. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Da biste iznenadili decu, sledeći put probajte da spremite balatonke ili domaći hot dog.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: