Način pripreme
Prosejemo brašno kroz sito. Stavljamo ga u posudu ili tepsiju. U sredini pravimo udubljenje. U njega stavljamo 1 celo jaje, 1 belance, 1 prstohvat soli, ulje.
Blago zagrevamo sveže mleko i u njemu uzimamo 2 supene kašike brašna i dodajemo u sveže mleko zajedno sa šećerom i kvascem.
Ostavljamo da se kvasac qktivira na 10 minuta tako što pokrivamo krpom na toplom mestu. Aktivirano mleko stavljamo u udubljenje. Mesimo meko testo za viršlice.
Vadimo ga i dodatno meso na nabrašnjenoj površini. Ne stavljamo više brašna prilikom mešenja. Dovoljno nam je.
Uvijamo loptu testa i stavljamo da nadođe na toplom, pokrivenu krpom.
Kačkavalj sečemo na 9 traka. Viršle na 9 komada po dužini. Žumanca mutimo viljuškom i za sjaj stavljamo 1 kašičicu istopljenog maslaca. Odvajamo sa strane.
Kada testo nadođe na otprilike 45 minuta, razvijamo ga u pravougaonik i sečemo na 9 malih pravougaonika.
Malo pre početka svakog, oštrim nožem na rastojanju pravimo 4 razreza. U nerasečeni deo mažemo 1 kašičicu ajvara.
Stavljamo viršlu i kačkavalj, posle posipamo čubrom. Podvijamo desni i levi kraj ka unuttra i uvijamo ka rasečenom kraju.
Oblikovane pitice sa kačkavaljem ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Mažemo žumancem, umućenim sa maslacem i posipamo semenkama. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
Da biste iznenadili decu, sledeći put probajte da spremite balatonke ili domaći hot dog.