Način pripreme
Ugrejte sveže mleko i vodu. Unutra stavite kvasac i šećer i 1 kašiku brašna i promešajte. Stavite 2 ½ šolje brašna u posudu i napravite udubljenje. Unutra slomite jedno jaje i stavite 2 kašike maslaca i 1 prstohvat soli. Drugo jaje podelite na belance i žumance.
Belance stavite u brašno, a žumance u posebnu posudu sa uljem, koje ćete koristiti za premazivanje. U brašno dodajte aktivirani kvasac sa svežim mlekom i šećerom. Umesite meko testo. Dodajte brašno i lepo umesite testo da dobijete lepu mekanu loptu. Za dodatno mešenje koristite vrlo malo brašna, oko 3-4 kašike. Pokrijte testo da naraste oko 40 minuta.
Premažite tepsiju prečnika 30 cm uljem i pospite brašnom. Testo razvucite u koru prečnika 30 cm i stavite ga u tepsiju. Na sredinu stavite malu činiju i obeležite prečnik činije, a sve ovo možete uraditi i od oka. Na sredini zasecite krst u kori, a zatim napravite još 4 zareza, tako da ih ukupno ima 8. Deo koji niste zasekli premažite domaćim ajvarom.
Sir i salamu naseckajte na male kockice. Rasporedite ih preko ajvara. Narendajte kačkavalj i stavite i njega odozgo. Pospite origanom ili nekim drugim začinom. Vrhom oštrog noža uzmite jedan deo, odvojite odsečeni deo testa i prebacite vrh preko dela nadeva. Razvucite testo kako bi prekrili celu koru do zidova tepsije i testo lagano podvukli ispod.
Ovu picu možete napraviti u običnoj tepsiji, ali i u kalupu za tortu sa pokretnim dnom.
Premažite trouglove umućenim žumancem sa malo ulja. Nakon toga ih pospite susamom. Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne bude gotovo.